Санки, сніжки, гірки, ковзанки. Як в Дніпрі діти у 80-ті гуляли взимку (фото)

Перший сніг у Дніпрі цього року не приніс радощів ні дорослим, ні дітям. Мокрий сніг, налипання мокрого снігу, ожеледиця, а ще й сильний вітер. Чоловіки турбуються про свої авто та безпеку. А діти сидять вдома, зависають у гаджетах чи комп'ютерах. А от в кінці минулого століття снігові замети так і манили дітлахів покататись на санках. Завдяки літопису дніпровського фотокореспондента Володимира Рязанова, ми теж можемо згадати, як гуляли діти в Дніпрі у 1980-х, пише Дніпровська панорама.

Рибалка як відпочинок

У чоловіків улюблене хоббі - зимова рибалка. На фото гарно видно, що до душі вона була багатьом, он скільки лунок набили. Рибалки з передчуттям чекали пору, коли від сильного морозу річка покриється товстим шаром льоду і почнеться сезон зимової ловлі. Щоб відчути всю красу цього заняття, необхідно ретельно підготуватися до риболовлі ще задовго до холодів і придбати всі необхідні рибальські снасті. В першу чергу треба було подбати про відповідну екіпіровку.

зимова рибалка

Ну а діти катались на санках з гірок. Дніпряни одразу впізнали це місце - це дитячо-ігровий комплекс, що знаходився в районі колишнього Косіора (нині проспект Калнишевського), за ДК Металургів.

скрин коментаря

Варто додати, що в матеріалах Музею історії Дніпра є відомості і письмові свідчення того, якими були зими у нашому місті більше, ніж 100 років тому.

Кучугури досягали 2-х метрів

Про придніпровські зими можна скласти уявлення за уривками зі статей архівіста, археографа та краєзнавця Володимира Дмитровича Машукова, опублікованими у 1910 році у книзі "Спогади про місто Катеринослав".

Багато хто, відносячи Катеринослав до відносно південних міст, сподіваються знайти в ньому приємний клімат, корисний для здоров'я. Бувало, що навіть хворих на сухоти сюди притягували. – писав Володимир Машуков.

За його спостереженнями, зима на зиму були схожі. І якщо одна була зовсім без снігу, курна і суха, то наступного сезону кучугури досягали 2-х метрів.

  20 грудня 1887 року сніг випав трохи нижче коліна, потім ще додався. Місцями кучугури доходили до висоти парканів. 1 березня 1888 була повна відлига і від штормових потоків рвалися перепони. А вночі з 1 на 2 березня стали заморозки, а на ранок 2 березня була страшна хуртовина: і, взагалі, сніг лежав, ще до середини березня, - згадував краєзнавець.

зима 100 років

Машуков зауважував, що в ті часи Катеринослав зовсім не вмів хвалитися своїм кліматом. Занадто швидкі та дуже різкі переходи від спеки в холод, а потім ще й пронизливі вітри не робили місто привабливим. Неодноразово траплялося чути від приїжджих з інших регіонів: «Нічого страшного, холоду та вітру нам не страшні, у нас теж якось був сильний вітер». Адже варто було таким людям побути в Катеринославі рік-два, тому що їхня думка сильно змінювалася і вони поспішали одягнутися взимку та навесні тепліше.

снігу під 2 м

Збереглася фотографія 1909 року з альбому "До 25-річчя Катерининської залізниці". На ній видно, яких праць варто було розчистити від снігу залізничні колії.

Зимові розваги 70-80-х

Ну а дітям на таких засніжених вулицях було весело і цікаво, батьки часом докликатися не могли додому. Вони залюбки каталися на лижах, коньках, санках, грали в хокей, сніжки, ліпили сніговиків. І, звичайно, сміялись. 

на лижах

ковзанах

санках

ліплять сніговика

дитячий сміх

Фото Володимир Рязанов.

Нагадаємо, раніше ми писали: Від неї відмовились батьки: дівчинка з Дніпра підкорила Голлівуд та стала обличчям Барбі