З'ясували, чому кішки лижуть своїх господарів

Поведінка домашніх котів і кішок часто ставить нас у глухий кут. Звичайно, ми знаємо, що вони максимально неадекватно поводяться, коли бачать огірок, але як щодо того, коли вони починають нас облизувати? Це не схоже на собак, які, як ми знаємо, соціальні та не мають почуття особистих кордонів. Але іноді ваша кішка облизує вас, і виникає питання: навіщо? Відповідь знайшли How Stuff Works, пише Дніпровська панорама, посилаючись на Фокус.

За словами фахівця з поведінки кішок та автора книги "Поговоримо про кішок" Аніти Келсі, кішки вивчають світ ротом і гризуть предмети, тому вилизування для них природне. Вони вилизують себе для грумінгу та вилизують інших кішок у рамках поведінки, званої алло-грумінг, для встановлення зв'язку та грумінгу.

кошки

Відомо, що у кішок дуже розвинений нюх: близько 200 мільйонів нюхових рецепторів у порівнянні з 5 мільйонами наших. Вони нюхають через ніс короткими, швидкими вдихами, щоб вловити молекули запаху і проаналізувати їх через орган на верхньому небі, який називається органом Якобсона. Коли вони використовують свій орган Якобсона, вони мають вигляд, який вчені називають флемен-реакцією.

странная кошка

Флемен-реакція — це коли кішка робить такий вираз своэъ морди, ніби почула щось неприємне і намагається вирішити, що це — гидота чи смакота. Це схоже на те, як кішка пробує вишукане вино або сир, тільки замість вишуканого напою та закуски до її меню входить запах. Так що якщо ваша кішка раптом виглядає так, ніби вона робить дивну пародію на Елвіса з вигнутою губою, не хвилюйтеся, вона просто вдихає запах за допомогою свого суперпотужного органу Якобсона.

кошка лижет

Але чому кішки лижуть людей? За словами Келсі, вони роблять це, щоб показати близькість, зв'язок та прихильність. Вони доглядають нас, як це роблять з іншими кішками, з якими вони зблизилися. Їм подобається вдихати наш запах, і вони люблять пахви через сильний запах. Хоча кішки не виявляють прихильність так бурхливо, як собаки, у них є свої способи висловити кохання, наприклад, залишатися в нашій компанії, муркотіти, спати поряд з нами і тертися об нас.

Однак іноді вилизування кішки може бути спричинене іншими причинами. Можливо, кішка мітить вас як свою територію або вилизує вас, бо знайшла щось смачне, наприклад, лосьйон для рук чи рештки сніданку. Якщо ваша кішка вилизує якийсь конкретний косметичний засіб або мазь, запитайте у ветеринара, чи він безпечний для її організму. Крім того, деякі кішки вилизують шерсть, щоб впоратися зі стресом або страхом, що з часом може призвести до надмірного догляду та появи лисих плям. У таких випадках краще запитати ветеринара про лікування.

Хоча це дуже приємно, що ви подобаєтеся кішці і вона хоче доглядати вас, іноді це може бути надто докучливим. Мови кішок шорсткі і грубі, тому що вони потрібні їм як щітка для вичісування вовни та видалення бруду, лупи та бліх. Тому, щоб кішка не завдала вам болю, спробуйте відволікти її іграшкою, погладити щіткою або просто піти. І хто знає, можливо, картонна коробка серед підлоги теж здатна творити чудеса відволікання пухнастих залицяльників.

Нагадаємо, раніше ми писали: На Дніпропетровщині колекціонер знайшов цеглину із слідом невідомої істоти