Чого ми не знаємо про річку Дніпро: маловідомі факти

Для України Дніпро є головою водною артерією. Ця річка забезпечує водою 70% населення країни. Для нашого міста Дніпро має велике значення, ця річка подарувала йому назву, городяни дуже пишаються красою Дніпра, завжди багато розповідають про нього гостям. Ймовірно деякі факти здивують дніпрян та збагатять їхні знання про річку Дніпро. Передає Дніпровська панорама.

1. Скільки років Дніпру

Річка з’явилась близько 6 млн. років тому, після зміни рівня палеоген-неогенового моря. У різні часи Дніпро називався по-різному: Борисфен, Данапріс, Славутич.

Загальна довжина річки складає 2201 км, до будівництва водосховищ вона була трохи більше – 2285 км. Це четверта за довжиною річка у Європі. У межах України вона становить 981 км, а площа басейну складає майже 292 км. кв. Це всього на 10 км кв менше, ніж площа усієї Італії.

         мапа бористена

2. Найбільший відрізок Дніпра протікає саме Україною крізь 8 областей

Дніпро перетинає території трьох країн – України, Росії та Білорусії – і загальна довжина річки сягає 2 201 км (до будівництва на річці водосховищ, її природна довжина становила 2 285 км).

Дніпро в країнах

При цьому більшу частину шляху Дніпро протікає саме по території України. Довжина русла Дніпра в межах нашої країни становить 981 кілометр, а площа басейну – 291,4 тисячі квадратних кілометра.

Річка та її притоки зрошують 8 густозаселених областей України: Чернігівську, Київську, Черкаську, Кіровоградську, Полтавську, Дніпропетровську, Запорізьку, Херсонську.

3. На дні Дніпра можна знайти скарби

          скарби
 Одна з легенд говорить, що війська отамана Івана Підкови після чергового нападу на Стамбул перевозили через поріг дивовижні багатства. Кажуть, що в їх числі була статуя коня, цілком відлита із золота. Кілька кораблів розбилися на порогах, а скарби залишилися десь на дні.

4. У Дніпрі живе найбільший гризун Євразії

У Дніпрі та його притоках водиться найбільший гризун Євразії – річковий бобер. Полювання на нього в Україні заборонено.

             гризун

Крім того, у затонах живе річкова видра, а біля річки й частково у воді – норка. Вони занесені до Червоної книги України.

5. У Дніпрі водяться близько 70 видів риб

У Дніпрі водяться майже всі з відомих в Україні видів риб. Нижня частина річки багатша на рибу — там водиться 60—65 видів, тоді як біля Києва — лише 40.

           риба-Днпра

У цілому за час існування водосховищ видовий склад риби в Каховському водосховищі зменшився від 67 до 56, в решті — від 58 до 45-50.

Також у Дніпрі водиться 2 види раків: довгопалий та товстопалий.

6. На Дніпрі є власна Куба

Невеликий острівець на Дніпрі вище за течією від Кайдацького мосту (Дніпропетровська область) називається Куба.

           мапа куба

На жаль, інформації про походження назви острова немає.За думкою кандидата історичних наук, завідувача відділом Дніпропетровського Національного історичного музею імені Д.І.Яворницького Максима Кавуна, етимологія цієї назви – явно свіжа, радянських повоєнних часів. На старих картах Катеринослава і довоєнних картах Дніпропетровська такий острів вище сучасного Кайдацького мосту завдано, але як безіменний.

7. До Дніпра прилягає понад 10 заповідних зон України

Сьогодні до Дніпра прилягає більше 10 заповідних зон України. Найбільші з них:

- Кременчуцькі плавні — регіональний ландшафтний парк, розташований між двома частинами Кременчука у середньому Подніпров'ї. 

плавні
-Канівський природний заповідник — створений в 1923 році природний заповідник неподалік Канева (Черкаська область) на правому березі і заплавних островах Дніпра. 
-Дніпровсько-Орільський природний заповідник — заповідник в долині Дніпра і плавнів Протовчі (сучасне русло Орілі), створений в 1990 році. 
-Національний заповідник «Хортиця» — створений ще у 1965 році, а статус національного отримав 6 квітня 1993 року

         

Раніше ми писали про: У Дніпрі у Ботсаду ДНУ розквітли первоцвіти з Червоної книги (фото)