Де у Дніпрі музичний інструмент врятував величезний храм. Що зараз там, де звучить орган (відео)

Будинок органної та камерної музики в Дніпрі  знаходиться в одной з найкрасивіших будівель, колишньому Брянському Соборі.Побудована ця споруда в 1915 році, тобто їй вже більш ніж 100 років.Собор відомий тим, що в ньому встановлений ункальний орган німецької фірми "Зауер". І колись цей музичний інструмент  врятував будівлю. І зберігає досі. Повідомлює Дніпровська панорама.

 

Велика церква була побудована як культова споруда, втім, діяла за призначенням лише кілька років – радянська влада зачинила двері храму. Десятиліттями будівля церкви занепадала, у 1970-х роках її навіть хотіли знести. Однак врятував споруду музичний інструмент. У 1980-х роках тут відкрити органний зал.

орган зауэра

У залі з відмінною акустикою був встановлений двохмануальний механічний орган німецької фірми «Зауер», який має тридцять регістрів і 2074 труби. Як унікльний інструмент з'явився саме у цій залі - ціла історія.

У 70- 80-ті роки було прийнято рішення про те, щоб орган з'явився у нашому місті. Запросили фахівців зі східної Німеччини, з Франкфурта на Одере. Для того/ щоб вони вирішили де можно збудувати орган і яким він буде. Пройшлися багатьма будівлями, але жодної не обрали. І коли заїхали до цієї історичної частини міста, побачили понівечену будівлю Брянського собору і вирішили зайти в неї. Зайшли, подивилися – жодних вікон, дверей  провалені куполи. Але з огляду на акустичні властивості вони сказали що саме тут можна буде встановити орган. І було прийнято таке рішення на валютні кошти, які надавав радянський уряд  зробити органну залу. Були проведені реставраційні роботи у1985 році і у 1985 році паралельно був збудований орган, - розповідає директор та художній керівник Будинку органної та камерної музики Антон Чернета .

 

Але вже на початку 1990-х років будівлю повернули у власність церкви.Після проголошення незалежності більшість культових споруд було повернуто у власність релігійних організацій. В тому числі – Брянську церкву.

купол орг зала

І вже багато років точиться дискусія – яка буде доля органу у Дніпрі. Наразі між Будинком органної музики та релігійною громадою є меморандум, що заклад культури знаходиться приміщення ще два роки. Зараз йде війна, питання перенесення органу не є першочерговим. Проте відкладати його в довгу шухляду також не слід, задля уникнення конфлікту між церквою та діячами культури. 

До 31 березня 2025 року ми знаходимося тут, але подальша доля  Будинку органної та камерної долі невідома. Але орган звучить. Ми турбуємось про нього, підлаштовуємо під кліматичні умови. Бо цей музичний інструмент він, як людина, реагує на зміни,- каже Антон Чернета.

Раніше ми писали Где в Днепре была улица Полицейская, что отливали на Литейной, а резали на Резничной. Какие улицы сохранили свои названия.