Голови обласних рад приєдналися до спільної заяви мерів та експертів з децентралізації

23 грудня ряд голів обласних рад долучилося до спільної заяви щодо необхідності доопрацювання проекту закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» №2598, внесеному 13 грудня 2019 року Президентом України як першочерговий.

Зокрема заяву підписали голови Миколаївської, Чернігівської, Тернопільської, Волинської, Закарпатської та Львівської обласних рад. Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин на власній сторінці в соціальній мережі Фейбук закликав решту своїх колег підтримати спільне звернення.

Станом на понеділок 23 грудня спільну заяву підписало понад сотню лідерів місцевого самоврядування те експертів з питань місцевого самоврядування та децентралізації.

Нагадуємо, 19 грудня, маючи на меті привернути увагу Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, послів країн великої сімки в Україні, представників ЄС в Україні та інших міжнародних інституцій, а також широкої громадськості до загроз для місцевого самоврядування і демократії в цілому, які містяться в проекті Закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» №2598, внесеному 13 грудня 2019 року Президентом України як першочерговий, пів сотні підписантів висловили стурбованість з приводу закритості процесу підготовки цього законопроекту (без участі представників органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, організацій громадянського суспільства та широкого кола експертів) та закликали не допустити поспішного голосування за законопроект №2598 та  провести широкі дискусії та професійні консультації для напрацювання спільних пропозиції до проекту конституційних змін щодо децентралізації з урахуванням думки лідерів місцевого самоврядування та експертів.

Підписанти спільної заяви наголошують, що для повноцінного завершення реформи з децентралізації влади та формування повсюдного спроможного місцевого самоврядування в Україні давно назріла потреба у конституційних змінах. Велика кількість положень Європейської хартії місцевого самоврядування також багато років очікують на належну імплементацію в законодавство України.

Але запропоновані законопроектом №2598 зміни, порівняно з чинною Конституцією України, містять ознаки централізації влади, звужують статус органів місцевого самоврядування та надмірно розширюють контрольні повноваження держави в особі префектів та Президента. На доказ цього автори спільної заяви опублікували стислий аналіз загроз для місцевої демократії, який додали до своєї заяви.

Вони звернулися до Президента України Володимира Зеленського з проханням ініціювати створення відкритого майданчика, де всі зацікавлені сторони зможуть висловити аргументовані позиції з метою спільного доопрацювання проекту змін до Конституції щодо децентралізації та приведення його у відповідність до демократичних цінностей, які усі поділяють.

Заява