На Дніпропетровщині знайшли червонокнижні гриби (Фото)

На Дніпропетровщині помітили дуже рідкісний гриб, занесений до Червоної книги України. Це - зморшки степові, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на сторінку "Рослинний світ України".

незвичні гриби

Автору світлини Serhii Petrovich Mukhin-Gross дуже пощастило, адже цей червонокнижний вид є рідкісний, побачити його в природі стає дедалі складніше.

Зморшки степові - сумчасті гриби. Ascomycota. Зморшкові. Morchellaceae. Природоохоронний статус виду: рідкісний.

Поширені зморшки степові в Європі (Молдова, Україна, Росія - в регіонах з посушливим кліматом), Центральна Азія (Туркменистан, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан). В Україні: Лісостеп та Степ.

Трапляється відносно часто, інколи великими групами, особливо в роки з вологою зимою та вологою і теплою весною, іноді утворює "відьмині кола" з 15-20 плодових тіл, діаметр яких сягає 7-8 м. В умовах посушливих весен плодові тіла не з'являються по кілька років підряд.

Причинами зміни чисельності гриба є збір населенням, розорювання степових ділянок та перелогів, непомірний випас худоби на степових схилах.

Зморшки степові полюбляють селитися на цілинних ділянках Степу, в місцях з помірним випасом худоби, перелогах, розріджених лісосмугах.

Плодове тіло заввишки до 15 см. Шапинка яйцеподібна, неправильнокуляста, іноді трохи сплюснута з боків або з верхівки, часто дещо сідлоподібна, зростається з ніжкою, вкрита сіткою виїмок неправильної форми, брудно-бурувато-сіра, при висиханні жовтувата, порожниста. Ніжка 4-9x4-6 см, товста, циліндрична, зморшкувата, сіро-біла, спочатку щільна, при розростанні - з кількома порожнинами. Сумки 200-270x15-24 мкм, 8-спорові, циліндричні. Спори 17-30x10-18 мкм, безбарвні, одноклітинні, еліпсоїдні, розташовані в один ряд. Парафізи циліндричні, 200-280x5-7,5 мкм, на верхівці потовщені до 10 мкм. Плодоносить у березні-квітні. Гумусовий сапротроф.

Охороняється в Українському степовому ПЗ (відділення "Хомутовський степ" і "Кам'яні Могили"), в заказниках місцевого значення "Яківлівський" (Миколаївська обл.) та "Каїрська балка" (Херсонська обл.). Вид необхідно підтримувати в колекціях чистих культур.

У спеціально створених умовах зморшки степові зберігаються в колекції культур шапинкових грибів Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України.

Нагадаємо, раніше ми писали: Таких яскравих тут ніколи не бачили. Під Дніпром знайшли незвичні червоні гриби (фото)