Побили персонал, одного мало не втопили: історія захоплення окупантами курортної бази Азов Шале у Кирилівці

Російські окупанти захопили узбережжя Азовського моря. Одним із найбільш постраждалих населених пунктів у Мелітопольському районі Запорізької області від рук загарбників стала знаменита Кирилівка. Про те, як росіяни захоплювали одну з відомих баз відпочинку в Кирилівці "Азов Шале", повідомляє "Дніпровська панорама" з посиланням на інтернет-видання ria-m.tv.

У Кирилівці знаходяться близько 600 баз відпочинку. Більшість цих баз було нещадно розграбовано окупантами, але в уцілілих розселяли російських військових і "обслуговуючий персонал".

База відпочинку "Азов Шале", побудована в 2015 році, розташована на "окраїні" Федотової коси, в селищі Степок і вважалася однією з найкращих на "кирилівському узбережжі". 1,5 гектара території, аквапарк, три басейни, котеджі – ця "локація" була однією з візитівок української Кирилівки. Крім того, саме власники цієї відпочинкової бази відреставрували знаменитого оленя, який знаходиться на повороті на Кирилівську трасу.

IMG_4631

Кирилівку, як і Мелітополь, було окуповано вже 25 лютого 2022 року, наступного дня після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Але кілька місяців російські військові до селища не заходили.

У самій Кирилівці весь цей час взагалі не було нікого, хто міг би стежити за порядком – і поліція, і прикордонники виїхали ще 23 лютого, за кілька годин до початку повномасштабного вторгнення. Голова Кирилівської громади Іван Малєєв як міг, організовував більш-менш стерпне життя для місцевого населення, організовував патрулі, щоб хоч хтось стежив за порядком та збереженням майна.

IMG_4632

Як розповів власник "Азов Шале" Олег Сорокін, окупанти заїхали в "Азов Шале" лише 2 серпня. Персонал, який там знаходився, викинули – одному з чоловіків зламали ребро, а другого мало не втопили у басейні.

Після цього основу відпочинку "Азов Шале" російські окупанти почали заселяти "потрібними" людьми. За словами Олега Сорокіна, навіть у грудні минулого року "Азов Шале" був "забитий під зав'язку" - швидше за все там знаходилися ті, хто рив окопи.

Окрім інфраструктури, на базі відпочинку знаходилися квадроцикли, гідроцикли – ними активно користувалися курортники. Наразі все це добро вже вивезено окупантами. Росіяни вкрали з "Азов Шале" навіть шість дорогих штучних пальм - кожна коштувала власнику бази відпочинку 10 тисяч доларів США.

Як справи на базі відпочинку зараз, власнику Олегу Сороку невідомо. Однак після деокупації, швидше за все, власників абсолютно всіх подібних "локацій" чекає одна й та сама доля.

"Я думаю, що ми всі дуже здивуємося – тому що “визволителі” навіть дроти зі стін вирвуть. Перед втечею вони всі розграбують у нуль – і не лише приватний бізнес, а й комунальні підприємства. Нас про це ще українські військові попереджали – мовляв, будьте готові", - сказав власник "Азов Шале" Олег Сорокін.

IMG_4634

Усі фотографії бази відпочинку "Азов Шале" зроблено до повномасштабної війни.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, як виглядає окупована Кирилівка у травні 2023 року.