Руки з диригентською паличкою: який секрет приховує міні-скульптура на стіні філармонії у Дніпрі (фото)

У Дніпрі на різних вулицях та будинках три роки тому почали з'являтися невеличкі скульптури. Ініціатори проєкту "Відчуй Дніпро" присвятили ці твори відомим людям, знаковим подіям, предметам, об'єктам і навіть продуктам, які свого часу стали популярними не лише у нашому місті. Наприклад печиву "Дніпро". А на стіні обласної філармонії з'явився невеличкий барельєф з зображенням диригентських рук і зацікавив городян, про це повідомляє Дніпровська панорама.

відкриття міні скульптури
Скульптурний твір перед входом у філармонію інтригує. Чиї руки зображені на ньому? Звісно, можна навести смартфон на QR-код і дізнатися що мініскульптура присвячена одному з перших диригентів симфонічного оркестру філармонії Гургену Карповичу Карапетяну. Він очолював оркестр протягом майже двох десятиліть, починаючи з 1967 року, коли колектив ще не мав свого приміщення. Карапетян був  художнім керівником і головним диригентом філармонії. Цього ж 1967-го року оркестр став одним з кращих в Україні, а також лауреатом Всесоюзного конкурсу. 

Карапетян

Хто думає, що тоді це було легко зробити, помиляється. Праця диригента дуже складна. Крім творчої складової вона потребує  організаційних талантів.

Ми його сприймали як Бога, який керує всіма процесами і музика з'являється потім, як результат - згадує музикознавиця Тетяна Трофименко.

Карапетян2

Карапетян значно розширив репертуар, підготував цикли, присвячені творчості Бетховена, Чайковського, Скрябіна, Рахманінова, саме у Дніпропетровську були вперше виконані твори Штогаренка, Скорика, Колодуба. Популяризував він і творчість місцевих композиторів.

Тобто людина непересічна. Й добре що пам'ять про неї зберігається досі.

Я слухаю людей з якими працював мій дід й розумію що людина була незаурядна. Дуже приємно, що його через 35 років пам ятають, про нього розповідають і його роботу оцінюють, сказав онук Гургена Карапетяна, Станіслав.

Але ми звикли бачити обличчя на портретах і скульптурах, щоб відразу впізнати людину. Чому лише руки?

Хасапов

Руки – це символ всього. Все, що нас оточує, що відбувається в житті – це справа чиїхось рук. Що вже й казати про руки диригента, який керує цілим оркестром, тож ідея виникла миттєво, - каже автор міні-скульптури Гарнік Хачатрян.

скульптура

Карапетян 3

філармонія

Гурген Карапетян пішов з життя у 1986 році. Він, напевно, зрадів би, що обласна філармонія зараз має ім'я всесвітньовідомого музиканта, який народився у нашому місті, скрипаля Леоніда Когана. Це відбулося завдяки ініціативі  музикантів оркестру 10 років тому. І тому розумінню культури, яке колись виховав у артистів філармонії Гурген Карапетян  

Раніше ми писали про: Головна підземна таємниця Дніпра: як досліджували лабіринти під Палацом студентів (фото)