У Дніпрі першими розцвіли кущі відьомського горіху. Ботсад запрошує (фото)

У Ботсаду Дніпра розцвіли кущі-чагарники. Вони починають радувати яскравим жовтим кольором ще наприкінці зими. Їх, звісно, відразу помічають, що й зробив директор закладу Анатолій Кабар. Він сфотографував цю красу. Передає Дніпровська панорама.

1 березня 2023 року. Ботанічний сад ДНУ. Прийшла весна. Перші квітучі кущі. Гамамелис проміжний та хімонант ранній, – написав Анатолій Кабар. 

 Цікаво, що гамамеліс називають ще “чарівним” або “відьомським горіхом”. Таку назву він отримав через свій дивний спосіб давати плоди.

     ботсад 2
 
Якщо кущ зацвів навесні, то плоди він дасть тільки до літа наступного року. Гамамеліс росте у Східній Азії, на східному узбережжі Північної Америки. Подекуди є дикі чагарники на Кавказі. 
 
Плоди мають лікарські властивості, тому кущі часто садять в так званих “аптечних садах”. Їх також використовують під час виготовлення косметики, адже “чарівні горіхи” мають антибактеріальну дію та пом’якшують шкіру. У медичні засоби цю рослину додають задля профілактики варикозного розширення вен, адже гамамеліс сприяє зміцненню судин та відтоку рідини.

     ботсад

Що ж стосується хімонанта, то це ранній зимоцвіт, який здебільшого росте в Азії. Поширений у центральних і східних районів Китаю, а також у Кореї та Японії. Цвіт куща має вигляд жовтих квіточок з бордовою серединою, які виростають на голих гілках. Мають приємний аромат, тому їх іноді використовують в парфумерії або як ароматизатор.  
Це одна із самих ранніх квітучих рослин, яка росте взимку з січня по березень. 

Нагадаємо, цієї суботи в Дніпрі працюватиме ботанічний сад, тому ви зможете на власні очі побачити деякі з рослин.

Раніше ми писали про те, що Местами столбики термометра поднимутся до рекордных. Синоптики рассказали о погоде в Днепре