УКРОП проти знищення лісів в обмін на міжнародні кредити

Заява «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» щодо неприпустимості знищення українських лісів в обмін на міжнародні кредити. 

Довівши українців до зубожіння тарифами та цінами на найнеобхідніше, влада не припиняє намагань витиснути з країни останнє. Беручи кредити, наші керманичі погоджуються на умови, які в перспективі закріплять за Україною статус сировинної держави та призведуть до скорочення робочих місць. Йдеться не тільки про запровадження ринку землі, а й про скасування закону щодо заборони експорту необробленої деревини, співавтором якого є народний депутат-укропівець Александр Дубинин. Відповідну вимогу висуває Європейський Союз в обмін на кредит в 600 млн євро. «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» вважає, що зняття мораторію на експорт лісу-кругляку є недалекоглядним та шкідливим рішенням.

Воно знищить українську деревообробну промисловість, яка тільки починає ставати на ноги і завдяки мораторію у І півріччі 2016 року збільшила випуск продукції на 15%. Ініціатива є абсурдною з огляду хоча б на те, що ціна умовного кубічного метра обробленої деревини майже в десять разів вища, ніж середня ціна 1 кубічного метра лісу-кругляку. Очевидно, що можновладці не зацікавлені в розвитку вітчизняної деревообробної промисловості, яка наповнюватиме державний бюджет. Така позиція влади – нечесна стосовно громадян та непатріотична щодо держави.

Скасування мораторію буде несправедливим стосовно інвесторів, які за час його дії вклали в деревообробне обладнання $50 млн – у 3,5 разу більше, ніж до запровадження обмежень, та створили робочі місця. Безперешкодний експорт кругляку також може обернутися екологічною катастрофою та подальшим вирубування лісів Карпат, які вже й без того «голі». За оцінками експертів, за останні 19 років показник лісистості на заході України впав на 5%. Разом з тим, навіть частковий мораторій на експорт круглого лісу (без заборони вивозити соснові породи) дозволив знизити його продаж за кордон на 4% та вберегти від вирубування лише за два місяці близько 232 тис. куб. м лісу. Безконтрольна вирубка на експорт – прямий шлях до екологічного лиха в карпатському регіоні, який вже потерпає від зсувів ґрунту.

Тому ми вимагаємо:

1. ​Не обмінювати національне багатство України, яке має задовольняти потреби всього суспільства, на кредит, який осяде в кишенях монополістів та наближених до влади ділків.

2. ​Збільшити штрафи за незаконне вирубування лісів.

3. ​Створити податкові стимули, запровадити державні цільові програми та доступні кредити для технічного переоснащення деревообробної промисловості, що забезпечить додаткові робочі місця та податкові надходження від експорту продукції з високою доданою вартістю.

Представники «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» у парламенті не підтримуватимуть скасування обмежень на експорт необробленої деревини. Крім того, УКРОП ініціює звернення обласних, міських та районних рад до керівництва держави з вимогою зберегти мораторій на вивезення кругляку.

Не дозволимо жертвувати майбутнім України заради тимчасової вигоди!