Великдень 2023. Як пофарбувати яйця натуральними барвниками (Фото)

Зовсім скоро в Україні християни святкуватимуть одне з найбільших православних свят – Великдень. Одним з головних атрибутів цього свята є пофарбовані яйця.Господині намагаються зробити крашанки різноманітними, щоб святковий стіл виглядав яскраво. Тому не зайвим буде дізнатися про натуральні барвники, що завжди під рукою, повідомляє Дніпровська панорама.

Красиво оформити великодні яйця не складно: у магазинах продається велика кількість різноманітних барвників, матеріалів для купажу, декорування та іншого оформлення. Проте навіть харчова хімія небезпечна для здоров'я: вона проникає всередину продукту, залишає сліди на пальцях. Тому краще спробуйте пофарбувати яйця до Великодня натуральними барвниками.

Як підготувати яйця на Великдень до фарбування

  • перед тим, як фарбувати яйця, протріть їх мильним розчином або спиртом – фарба лягатиме рівніше;
    після того, як ви пофарбуєте яйця – натріть кожне серветкою, просоченою рослинною олією. Це додасть глянцевого блиску;
  • необов'язково пофарбовані натуральними барвниками яйця мають бути однотонними. Можна обмотувати кожне рисовими зернятками, стрічками або нитками – і тільки тоді опускати в барвник. Так на поверхні з'являться цікаві візерунки.
  • краще спочатку зварити яйця, а потім їх ще гарячими покласти в теплий відвар натуральних барвників. Так ви досягнете рівномірного фарбування.

Цибулеве лушпиння

цибул фарб

Цибулеве лушпиння – найвідоміший і найдоступніший усім спосіб. Яйця можна пофарбувати в кольори від жовтого до червоно-коричневого. Колір залежить від концентрації відвару. Воду потрібно довести до кипіння і кинути в неї лушпиння цибулі. Поставити на сильний вогонь і варити близько 40 хвилин. Вода повинна стати насиченого бордового кольору. Викласти у воду теплі варені яйця і варити їх ще 7-10 хвилин. Щоб отримати насиченіший колір, яйця можна залишити остигати у воді з лушпинням.

Шпинат

зелень фарб

Щоб пофарбувати яйця в зелений колір, потрібно залити 1 кілограм шпинату (заморожений або свіжий) 2 літрами води, поставити на повільний вогонь і почекати, доки вода стане зеленого кольору. Додати 1 столову ложку лимонного соку і 2 столові ложки оцту. Заздалегідь відварені яйця опустити у відвар. Насиченість кольору залежить від того, як довго ви триматимете яйця у воді. Шпинат можна також замінити кропивою, яку продають у сухому вигляді в аптеці (однієї пачки вистачить на 3-4 літри води). Великодні яйця вийдуть насиченого зеленого кольору.

Куркума

прянощи фарб

В отриманні великодніх яєць красивого яскраво-жовтого кольору або золотистого відтінку допоможе куркума. Для ніжного золотисто-жовтого кольору потрібно взяти 1 чайну ложку порошку куркуми на літр води, для більш насичених тонів потрібно 2-3 чайних ложки. Закип'ятіть 1 літр води. Зніміть емальований посуд з плити і додайте в окріп куркуму. Відвару дайте настоятися 4-5 хвилин. Через деякий час опустіть варені яйця у воду з куркумою приблизно на 4-5 хвилин (час залежить від того, який ступінь фарбування ви хочете отримати).

Червонокачанна капуста

капуста фарб
 Дещо несподіваним для багатьох способом отримати синій і блакитний кольори забарвлених великодніх яєць є настій із червонокачанної капусти. Беремо зрілий качан червоної капусти і дрібно шаткуємо, додаємо 4-5 столових ложки звичайного кухонного 9% оцту і заливаємо водою так, щоб над капустою було ще 3-4 см рідини. Залишаємо настоюватися на 9-10 годин. Опускаємо в рідину зварені теплі яйця. Що довше яйця перебувають у настої, то насиченішим виходить відтінок.

Червоний виноград

виноград фарб

Красиві лавандові та фіолетові кольори вам забезпечить сік із винограду червоних сортів. Можна використовувати як свіжовичавлений, так і консервований. Для отримання відтінку опускаємо яйця в підігрітий сік на хвилин 5. Для більш пастельного кольору сік можна розвести з окропом.

Кава

кава фарб

У фарбуванні великодніх яєць у шоколадний колір чудово справляється кава. Беремо 1 чайну ложку з гіркою на одне яйце. Якщо фарбуєте 10 яєць, берете 10 ложок кави. У каструлю з холодною водою додаємо 1-2 ст. ложки оцту, додаємо каву, кип'ятимо на середньому вогні близько хвилини. Складаємо яйця в ємність із кавою, кип'ятимо ще 3-5 хвилин – отримуємо ніжно-кавовий відтінок. Якщо хочемо насичено-шоколадний колір, залишаємо яйця у відварі на 3-5 годин.

Протираємо висохлі яйця соняшниковою або оливковою олією, щоб колір став ще яскравішим.

Раніше ми писали про: Великдень 2023. Відомі дні, коли не можна пекти паски.