Впізнай знайомі місця в Дніпрі за старими світлинами (фото)

Це схоже на гру, на подорож у минуле, де ми не були. Втім, завдяки старим світлинам опиняємося то у Катеринославі, а іноді у Дніпропетровську. Деякі старі вулиці й будинки у Дніпрі зараз змінилися так, що їх можна впізнати лише за деталями або за загальними рисами. Фото її первысного вигляду зберігають колекціонери і допомагають нам згадувати життя і людей нашого міста. Повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на групу "Історія в фотографіях. Катеринослав - Дніпропетровськ"

Парк Глоби

У 1930-х роках один із найстаріших парків, який зараз носить ім'я Глоби, виглядав набагато краще, ніж зараз. Сам парк був заснований у другій половині 19 століття, кілька разів мене свою назву та перебудовував. На фото знято вигляд з сходів, які ведуть до парку з боку сучасної вулиці Староказацької.

парк

Проспект Нігояна

Зараз за парканом, який зображено на фото праворуч, знаходиться парк Пам'яті та приміряння на розі вулиці Курчатова та проспекту Сергія Нігояна. З кінця 18 століття це була територія цвинтаря, у роки Другої світової тут ховали радянських та німецьких солдатів. А 1946 року на цьому місці було засновано парк.

фото Нігояна

Магазин "Рошен"

Ця будівля знаходиться за сучасною адресою проспект Яворницького, 65 на перехресті з вулицею Короленка. Це будинок купецької сім'ї Бабушкіних, він був збудований ще у 19 столітті. Ви здивуєтеся, бо не бачили там такої краси. Ця будівля пережила війну, але не змогла пережити повоєнну реконструкцію. Хоч і фасад уцілів, але був нещадно перебудований радянськими архітекторами. Сьогодні багатьом цей будинок відомий тим, що на 1 поверсі тут знаходиться кондитерський магазин.

фото рошен

Прокуратура

Ця будівля відома нам як обласна прокуратура, вона була збудована наприкінці 19 століття для окружного суду. Хоча будівлю і перефарбовували в якийсь час у зелений колір, вона виглядає максимально наближено до первозданного вигляду.

фото прокуратура 

Історичний музей

Цей будинок стоїть на своєму місці вже понад 100 років і змінювало своє призначення лише один раз: за часів Другої світової тут знаходилася штаб-квартира коменданта міста. З 1905 року і весь час, крім війни, тут був музей.

фото гл

Дитяча лікарня

Дитяча лікарня на Пушкіна з'явилася ще 1913 року і стала першою в місті лікувальною установою для дітей. Її появі сприяла Надія Алексєєнко, вона була дружиною Катеринославського купця. Після його смерті вона віддала місту земельну ділянку та велику суму грошей на будівництво лікарні. Нині це міська клінічна дитяча лікарня №3. Будівлю праворуч було знесено, на її місці зараз знаходиться новий сучасний корпус.

лікарня

Вулиця Робоча

Алея та трамвайні рейки на вулиці Робочій. Внизу вулиці видніється Свято-Блаовєщенський храм. Є всі підстави вважати, що знімок було зроблено післявоєнний час. Храм будівлі кінця 19 століття мав дзвіницю, а за часів Другої світової він був зруйнований, потім відстрочений вже без дзвіниці, яким ми його й спостерігаємо на фото. Цікавим є ще той факт, що навіть у радянські часи антирелігійні кампанії цей храм діяв і не змінював свого призначення.

фото робоча

Вид на правий берег з житлового масиву Сонячний

Колись це виглядало саме так. А на місці, де зараз розташований оглядовий майданчик та фонтан, був просто пляж. Багатоповерхівок та "Мост-сіті" тоді ще не було навіть у планах. Цирк і той був побудований на набережній лише 1980 року.

фото набережна

Міська центральна бібліотека

Це вулиця Воскресенська на перехресті зі Староказацькою. Якщо добре придивитися, праворуч можна побачити будівлю з аркою, яка зараз належить міській центральній бібліотеці. А на домі можна побачити табличку з номером будинку 23.

          старі фото бібліотека

Раніше ми писали про: Унікальне місце сили та величі. На Дніпропетровщині знаходиться скеля Орлине гніздо (Фото, Відео)