Знайти в списках свого дев'ять разів прадіда: у Дніпрі відроджують історію АНД району

Дніпровець Максим Дорошенко підготував цікавий матеріал по ситуації з архівними джерелами по історії Кам'янки (АНД району м. Дніпра).

Про це повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на сторінку Історія Старожитньої Кам'янки.

В нашій Кам'янці у період більшовицької влади та Другої Світової війни сталася не одна трагедія.

Але, сьогодні, поговоримо про документальну.

Саме архівні документи є наочним прикладом правди та справедливості, історії роду та кожного персонального життя.

На жаль, наші Кам'янка, Ломівка та Березанівка втратили майже все. Й коли, дослідники інших сел та міст України можуть дійти по своїм прямим пращурам до 18 століття, а подекуди й до Національно-Визвольної війни 1648-1657 рр., побачивши в списках свого дев'ять разів прадіда й "проживши" разом зі своїми прапра їхні хрещення, вінчання та відспівування, судові суперечки, волю від кріпацтва, то тим, хто зі Старожииньої Кам'янки – не так солодко", - пише автор посту.

За його інформацією, Преображенська церква Кам'янки (район 20 лікарні) існувала з 1750 року. Кожен день й кожен рік записувалася інформація про її прихожан.

До наших днів зберіглись лише 2 сповідних розписа за 1764 та 1766 роки (ЦДІАК, Ф 127, Оп. 1016, спр 638; Оп. 1017, спр 9).

Там вже можна побачити селян з прізвищами, які носять сучасники (Іваниця, Замковий, Гезь, Щербина, Бондар, Полич, Шпак, Бут, Калистий, Лопата, Журавель, Михлик, Швець, Ткач тощо).

Є ще перелік запорозьких козаків 1776 року, що оселилися у Кам'янці після зруйнування Січі московитами (оригінал у московському архіві РГАДА, ф.16, оп.1, спр.797).

Там теж багато наших прізвищ, нащадки яких можуть сміливо бути впевнені, що їх пращури були козаками (Березан, Горяний, Дробот, Заруба, Кальмус, Кирпа, Сесь, Крохмаль, Мудрак, Нечипоренко, Обух, Олексієнко, Островський, Репан, Сова тощо).

Й одна метрична книга (народження, шлюби, смерті) за 1881 рік (ДаДно, Ф 193, Оп 1, спр. 277).

Тобто, з 1750 по 1920, замість 170 метричних книг, 170 сповідних розписів, 6 ревізії (переписів) ми маємо нещасні 3 книжки, поєднати людей в яких між собою нереально", - вважає Дорошенко.

За його словами, по Троїцькій церкві в Березанівці не зберіглося жодного документу.

По Покровській церкві в Ломівці (вул. Клубна), зберіглися частково лише метричні книги за 1916, 1917, 1918 роки.

Радянськи акти громадянського стану (народження, смерті, шлюби, розлучення) почали укладати з 1920 року.

Відповідно до цього, Березанівська та Кам'янська сільські ради майже нічого не мають до 1944 року, а Ломівська – більш менш зберіглась з 1924 року.

Ще є в нас списки кам'янчан поранених та зниклих беззвістки у Першу Світову Війну 1914-1918 рр., та більш-менш повні списки учасників Другої Світової війни 1939-1945 рр.

Є списки розкуркулених та репресованих у 1930-і роки. Та документи по Ломівській сільській раді, Сільпо (споживчому товариству) та Колгоспу "Перемога" (за 1932-1936 рр.)

На жаль, не маємо поки погосподарських книг, які велися з 1944 р., й мали списки мешканців кожного двору.

Отже, якщо Ви знаєте перекази, легенди про врятовані церковні документи або щось лежить на Вашому горищі, у старих хатах, світлини церков або їх руйнування, старі світлини пращурів, маєте спогади своїх бабусь/дідусів, то покажіть нам, будь ласка. Якщо хтось є живий 1930-х років народження – спитайте їх", - просить Максим Дорошенко.

метрика

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Жители Днепра могут обладать уникальной 10-копеечной монетой, которую можно продать за десятки тысяч гривен