16 травня - яке сьогодні свято. Чому цей день вважали найнещасливішим в році та просили бути обережним у всьому

Сьогодні, 16 травня, Україна відзначає День вишиванки, одне з найкрасивіших і найдушевніших свят нашої країни. Це день, коли українці з усіх куточків світу одягають вишиванки, щоб продемонструвати свою єдність, любов до України та її багату культурну спадщину. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Пам'ять преподобного Феодора

16 травня також вшановується пам'ять преподобного Феодора, одного з найвідоміших ранньохристиянських святих. Він жив у IV столітті в Єгипті, відомий своїм аскетичним життям, проповіддю християнства та чудами зцілення.

Він народився в знатній і багатій родині, але у віці 14 років пішов з дому і приєднався до монастиря, де став учнем Пахомія Великого. Феодор дав обітницю зречення від світу і згодом був поставлений головним на будівництві Тавенніської обителі. Після смерті Пахомія Феодор залишився керувати монастирем і став очільником всіх Фіваїдських обителей. Він був першим, кого висвятили в священики у своїй обителі, тому отримав ім’я Освячений. Феодор мав дар дивотворення і помер у глибокій старості.

Яке свято 16 травня за старим стилем

16 травня за старим календарним стилем згадують мучеників Тимофія і Мавру, а також преподобного Феодосія Печерського.

Що не можна робити 16 травня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лихословити, лаятися, відмовляти в допомозі, заздрити.

У народі день вважається одним із найнещасливіших у році, тому повір'я радять 16 травня бути гранично обережним у всьому.

Рекомендовано не брати до рук гострі предмети.
Краще не працювати в полі після полудня.
Не можна святкувати важливі події, наприклад, весілля.

Що можна робити 16 травня

У преподобного Феодора просять здоров'я і одужання, до святого звертаються, щоб допоміг позбутися головного болю. Також моляться про гарний урожай, особливо злакових.

Цього дня можна і потрібно попрацювати на ділянці або дачі - садити, полоти, поливати. Раніше ми розповідали, що посадити на городі до кінця травня. Наші предки 16 травня ставили на стіл гречану, ячмінну або пшоняну кашу - щоб у домі був достаток і благополуччя. Також збирали квіти горобини, з якими потім готували чай.

Народні прикмети і традиції на 16 травня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

дивилися, який сьогодні день: вже є квіти на горобині — холодів не буде;
дощить і жаби кумкають — скоро розпогодиться;
на озерах вже є латаття — до стійкого теплого літа;
почути грім — буде великий урожай.

Наші пращури вважали, що це сприятливий день для того, щоб посіяти жити, пшеницю, овес. В народі преподобного Феодора називали захисником зернових.

Іменини: У кого сьогодні День янгола

як назвати дитину, яка народилася 16 травня

Олександр, Микола, Георгій, Аркадій, Єфрем, Касьян, Лаврентій, Федір, Модест, Муза, а також Петро, Тимофій.

Талісман

Талісманом людини, народженої 16 травня, є олівін. Мінерал, який широко використовують в ювелірній справі. Здавна олівін вважався захисним каменем, який допомагає реалізувати будь-які плани.

.