2 травня: що варто зробити у Чистий четвер, щоб привернути гроші в дім

2 травня за новим церковним календарем згадують святого Афанасія Великого, архієпископа Олександрійського, а також перенесення мощей благовірних князів Бориса і Гліба. Цього ж дня - Великий четвер, або Чистий четвер, повідомляє Дніпровська порадниця.

2 травня 2024 року - яке сьогодні церковне свято

2 травня за новим стилем (15 травня - за старим) - день пам'яті святого Афанасія Великого, архієпископа Олександрійського. Цього ж дня відбулося перенесення мощей благовірних князів Бориса і Гліба.

Афанасій народився близько 297 року в місті Олександрії. Він був із сім'ї благочестивих християн, йому дали гарну освіту, і хлопчик із малих років вивчав Святе Письмо.
Одного разу стався випадок: Афанасій грався з однолітками і, граючись, вони з хлопцями вирішили хрестити своїх друзів-язичників. Афанасія обрали "єпископом", і він провів "обряд хрещення". Весь цей час за ними з вікна спостерігав Олександрійський патріарх Олександр. Він попросив, щоб до нього покликали дітей із батьками, поговорив із ними і з'ясував, що обряд під час гри діти провели за всіма правилами. Тому патріарх визнав хрещення дійсним.

Згодом Афанасія приєднали до кліру, пізніше висвятили в сан диякона, і він супроводжував патріарха Олександра 325 року на I Вселенський Собор у Нікеї.

Після смерті Олександра Афанасій став його наступником. На новій посаді він зазнав чимало гонінь, але, незважаючи ні на що, продовжував твердо відстоювати віру і виступав проти аріанської єресі. Був час, коли Афанасій залишився єдиним православним єпископом - усі інші ухилилися в єресь. Помер патріарх у віці 76 років, залишивши після себе праці на захист православ'я.

Про що говорять прикмети на 2 травня

У народному календарі 2 травня - свято Бориса і Гліба. Прикмети дня говорять про те, якою буде погода в травні та влітку:

  • спекотне сонце цього дня - до гарної погоди;
  • вітряно і холодно - буде прохолодним усе літо;
  • сонце особливо гарне на заході - літо буде сухим;
  • збирається гроза - чекай негоду на кілька днів.

2 травня слухають, чи не чути спів солов'я: якщо він заспівав, то літо настане раніше за календар.

Що можна робити 2 травня

2 травня за новим і старим календарем - Великий четвер, або Чистий четвер. Цього дня згадують, як під час Таємної вечері Христос дав апостолам хліб і вино і сказав: "Це є тіло Моє, і ця є кров Моя". Після цього він з учнями пішов у Гетсиманський сад помолитися, де його зрадив Іуда Іскаріот.

Зранку в Чистий четвер ідуть до церкви, де сповідуються і причащаються, за можливості відвідують службу і ввечері. У храмах у Великий четвер відбувається особлива служба "Дванадцяти страсних Євангелій", на якій згадують про страждання Господа.

Цього дня заведено готуватися до Великодня - пекти паски, фарбувати яйця, а також робити генеральне прибирання в оселі та купатися, зазвичай це роблять на світанку.
Народні прикмети радять цього дня, підмітаючи в хаті, мести не до порога, а від порога до центру, щоб зберегти достаток і благополуччя. Також одна з прикмет Чистого четверга - потрібно тричі перерахувати всі гроші в домі, на світанку, опівдні та на заході сонця. Вважається, що таким чином можна привернути гроші у дім.

Що не можна робити 2 травня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, з'ясовувати стосунки і провокувати конфлікти, відмовляти в допомозі, веселитися. У церкві не проводять вінчання і таїнство хрещення - тільки урочисті служби.

Народні прикмети забороняють цього дня давати гроші в борг - можна відігнати удачу від того, хто дає.

2 травня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Афанасій, Борис, Гліб, Зоя, Михайло, Роман, Давид.

Також раніше ми писали Варто відвідати храм: що можна та заборонено робити у Страсну середу 1 травня