30-40 грн. Винуватиця кривавої ДТП Олена Зайцева виплачує родинам потерпілих мізерні компенсації

Зовсім мізерні компенсації виплачує родинам потерпілих після резонансної смертельної ДТП у Харкові, яка сталася шість років тому, засуджена Олена Зайцева, що відбуває покарання у одній з виправних установ Дніпра. Йдеться про суми розміром 30-70 грн на місяць, хоча суд призначив загалом 8 млн грн, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на ТСН.

Справа у тому, що родина відмовилася від Зайцевої та перестала допомагати грошима. Шляхом розрахунків можна з’ясувати, що винуватиці резонансної ДТП знадобиться приблизно 10 тис. років, щоб закрити всі борги.

Мати одного із загиблих у тій ДТП, Світлана Вініченко, як і в минулі роки, отримує від винуватців ДТП мізерні суми. Ці виплати по 30-40 грн пані Світлана називає знущанням.

Декілька місяців гроші не приходили взагалі, а ось на днях, 2 жовтня, прийшли 111 гривень, – розповіла нам пані Світлана.

До цього вона додає, що одразу після ДТП за участю Зайцевої вся країна говорила про зміни в законодавстві щодо правил дорожнього руху та покарання за їх порушення, але згодом виявилося, що так нічого і не змінилося.

У мене два місяці тому загинув кум. У його авто, на якому він їхав із родиною, влетів мотоцикл на швидкості 170 км/г, – із сумом у голосі розповіла Світлана Вініченко.

До цього додала, що сумнівається в тому, що після звільнення Олена Зайцева щиро розкається в тому, що сталося.

зайцева

У 2022 році адвокатка потерпілих у ДТП Лариса Матвєєва розповіла, що Зайцева виплатила по 31 гривні компенсації двом потерпілим. Вже цього року мати загиблого у ДТП Оксана Євтєєва розповіла, що кожного місяця отримує 50-70 гривень компенсації від дівчини.

На банківський рахунок від вязничної зарплати приходить 50-70 гривень. Це єдині гроші. Так щомісяця. Цього року більше разів приходить, ніж минулого. Напевно, почали працювати, готуються до того, щоби вийти, умовно-дострокове отримати. Це єдині гроші, які отримую я і моя свекруха, – розповіла жінка.

Відомо, що у колонії Зайцева виявила бажання працевлаштуватися. Там вона освоїла курси крою та шиття та іноді отримує невеликі гонорари. Зокрема, кілька місяців працювала на ділянці з української вишивки. Втім, наразі із замовленням є складнощі, через що у засудженої є і проблеми з грошима.

Після прибуття до нашого центру Олена Зайцева кілька місяців працювала разом з іншими жінками на ділянці з української вишивки. У нас було замовлення - вони його виконували. Під час карантину усі засуджені шили марлеві і захисні пов'язки, - зазначила начальниця виправного центру Інна Мицюк.

Водночас відомо, що Юрій Неудачин, який зламав ногу внаслідок ДТП, погодився взяти від родини Зайцевої 50 тис. грн, коли вони їх запропонували одразу після інциденту. Так зробила і Жанна Власенко, яка на той момент була вагітною. Дитину вона народила у січні 2018 року, попередньо погодилась на 100 тисяч гривень компенсації. Однак від такої ж суми від Зайцевих родина Берченко відмовилася – в аварії вони втратили двох доньок та зятя.

ДТП за участю Зайцевої: що відомо

Аварія сталася ввечері 18 жовтня 2017 року на жвавому перехресті в самісінькому центрі Харкова. Автомобіль Lexus  RX 350, за кермом якого була 20-річна студентка Олена Зайцева, на великій швидкості врізався у Volkswagen Touareg під кермуванням Геннадія Дронова. Від удару Lexus кілька разів перевернувся і вилетів просто в натовп пішоходів, які стояли на тротуарі.

Внаслідок ДТП на місці події загинули п'ятеро людей, ще шестеро потрапили до лікарні. За тиждень, не приходячи до тями, в лікарні померла шоста жертва – 20-річна дівчина. Одна з постраждалих – Жанна Власенко, яка перебувала на 20-му тижні вагітності. Вона кілька тижнів провела в медикаментозному сні, але лікарям вдалося врятувати життя і їй, і дитині. Згодом суд виніс вироки для Зайцевої та Дронова, засудивши їх до 10 років позбавлення волі.

Нагадаємо, раніше ми писали: В Україні зросла середня пенсія. Скільки отримують пенсіонери в Дніпрі та області