60 гривень за гречку: які ще продукти скоро злетять в ціні в Україні

Експерти проаналізували фінансову ситуацію на продовольчому ринку України та розповіли про майбутні зміни на ринку продуктів харчування. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на  

Українцям доведеться затягнути пояси: продукти харчування стрімко дорожчають. Економічна нестабільність та світові тренди призвели до значного зростання цін на продукти харчування в Україні. Як прогнозують експерти, ця тенденція збережеться і в 2025 році.

Економічна нестабільність в Україні, посилена впливом світових ринкових процесів, призвела до стрімкого зростання цін на ряд продуктів харчування. Одночасно з цим, зниження врожайності та дефіцит сировини стали основними факторами, що посилюють тиск на ринок. Так, зниження врожаю соняшника безпосередньо вплинуло на вартість соняшникової олії, а дефіцит сирого молока підняв ціни на молочні продукти.

Серед продуктів, на які ціни зростуть найбільше, на першому місці залишається соняшникова олія. Через скорочення врожаю соняшника та залежність від світових поставок очікується зростання цін на 10–15%. Схожа ситуація склалася й з молочними продуктами. Залежно від змін на світовому ринку ціни на вершкове масло можуть піднятися на 10–20%.

Як розповіла Лариса Гук, високі ціни на вершкове масло на світовому ринку забезпечують більший прибуток виробникам, тому вартість масла в супермаркетах не падає нижче 100 грн,.


Хліб продовжує дорожчати, хоча його подорожчання відбувається повільними темпами. Зростання витрат на виробництво та транспортування призводить до збільшення вартості на 5–10%, особливо це стосується свіжої випічки.  Гречка, традиційно популярний продукт, також подорожчає до 55–60 грн за кілограм у першій половині 2025 року. Це пов’язано з підвищенням собівартості її виробництва.

Економіст Олег Пендзин відзначає: «Овочі найбільш чутливі до погодних умов, ціни можуть стрибнути до 30–50%. По картоплі 2023 рік був врожайним, і це стримувало зростання цін. Але вже в 2024 році врожай картоплі скоротився на 30%, а зерна зібрали на 10 млн тонн менше. Як результат — ціни виросли майже вдвічі».

Водночас деякі категорії товарів показують тенденцію до стабілізації або навіть зниження цін. Так, курячі яйця, які восени продавалися по 8 грн за штуку, почали дешевшати. Основною причиною стала перенасиченість внутрішнього ринку та зниження експортного попиту. Очікується, що в першій половині 2025 року їхня вартість стабілізується без суттєвих коливань. Аналогічна ситуація спостерігається з сіллю та картоплею, чия вартість залишається відносно стабільною завдяки покращенню виробництва та зниженню попиту.

На цінову політику на продовольчому ринку впливає безліч факторів. Серед ключових виокремлюють експортні поставки, курсові коливання гривні та витрати на енергоносії. Саме вони визначають собівартість виробництва та транспортування продуктів. Вплив цих факторів буде помітним і в 2025 році, однак можливе стабілізування валютного курсу та зниження логістичних витрат можуть дещо послабити тиск на ринок.