Аггей Зимоуказчик. Чому сьогодня треба їсти капусту

У суботу, 16 грудня, православні християни в Україні святкують день пророка Аггея, а також відзначають народне свято – Зимовий поворот. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

Православне свято

Аггей був одним із дванадцяти малих пророків Старого Завіту. Він жив у VI столітті до нашої ери, за часів царя Дарія І. Аггей пророкував відновлення Єрусалимського храму, який був зруйнований вавилонянами.

Аггей був свідком того, як цар Дарій І дозволив євреям повернутися до Єрусалиму і розпочати відновлення храму. Однак євреї швидко втратили запал, і будівництво храму зупинилося.

Аггей виступив з пророцтвом, у якому закликав євреїв відновити будівництво храму. Він сказав, що якщо вони не будуть працювати, то Господь буде гніватися на них.

Пророцтва Аггея справдилися. Євреї повернулися до будівництва храму, і воно було завершено за два роки.

Народне свято

Народне свято цього дня називається Аггей Зимоуказчик. У народі існує багато прикмет, пов’язаних із цим святом. Наприклад, якщо в цей день сніг лежить густо, то весна буде ранньою. А якщо сніг тане, то весна буде пізньою.

Традиції свята

У цей день люди традиційно пекли хліб із пшеничного борошна, а також готували різні страви із капусти. Хліб із пшеничного борошна символізував достаток і багатство. Капуста ж вважалася символом родючості і достатку.

Крім того, у день Зимового повороту люди проводили різні обряди, які мали сприяти приходу весни. Наприклад, вони пускали по воді човники з запаленими свічками, а також водили хороводи навколо вогнища.

Що не можна робити 16 грудня

  • Не можна лаяти або сваритися. Вважалося, що якщо в цей день лаяти або сваритися, то весна буде дощовою і холодною.
  • Не можна ходити в ліс. Вважалося, що в лісі в цей день можна зустріти нечисту силу.
  • Не можна викидати сміття. Вважалося, що якщо в цей день викидати сміття, то весна буде брудною і дощовою.
  • Не можна стригти нігті. Вважалося, що якщо в цей день стригти нігті, то весна буде короткою.
  • Не можна починати нове діло. Вважалося, що якщо в цей день починати нове діло, то воно не буде успішним.

Нагадаємо, раніше ми писали, що дитячий письменник з Дніпропетровщини отримав нагороду в Польщі.