Ризикуєте втратити близьку людину: чому не можна вітатись через поріг

В українському суспільстві існує безліч прикмет. Одна з найвідоміших – заборона вітатися через поріг. Ця прикмета має глибоке коріння і бере свій початок у стародавніх віруваннях наших предків. Звідки з'явилася та наскільки це актуально у сучасному світі детальніше розповість Дніпровська панорама

Звідки з'явилася прикмета

Снимок экрана 2023-12-15 200036

Походження цієї прикмети можна простежити ще за давніх часів. Тоді поріг вважався не просто елементом, що відокремлює будинок від вулиці, а й кордоном між двома світами – світом людей та світом духів. Тому вважалося, що якщо вітатись через поріг, то можна залучити до будинку злих духів, які нашкодять його мешканцям.

Крім того, поріг також вважався місцем проживання будинкового — духу, який охороняє будинок та його господарів. Вважається, що якщо вітатись через поріг, то можна образити будинкового, який покарає мешканців за це.

Наслідки порушення заборони

Вважається, що порушення заборони може призвести до наступних наслідків:

  • Сваркам та розбіжностям у сім'ї чи колективі.
  • Невдалим у справах та особистому житті.
  • Хвороби чи навіть смерті когось із близьких.

Психологічний погляд на прикмету

728x546_1_aaf87fba68

Звичайно, у сучасному світі багато людей не вірять у прикмети. Однак навіть якщо ви відноситесь до них, то краще все ж таки дотримуватися цієї традиції, щоб не ризикувати. Бо насправді, заборона вітатись через поріг має глибокий психологічний сенс. Річ у тому, що поріг є межею між двома просторами – зовнішнім та внутрішнім. Коли ми вітаємось із кимось, ми встановлюємо з ним зв'язок, відкриваємо себе йому. Якщо ж ми робимо це через поріг, то ми ніби розриваємо цей зв'язок, позбавляємо його цілісності. Це може призвести до проблем спілкування, нерозуміння, конфліктів.

Крім того, поріг є символом переходу, змін. Тому, вітаючись через поріг, ми ніби даємо зрозуміти, що ми не хочемо щось змінювати, а хочемо залишитись у минулому. Це може призвести до застою, небажання розвиватися.

Ось кілька порад, які допоможуть вам уникнути негативних наслідків:

pexels-kampus-production-8171174

  • Якщо ви хочете привітатись з кимось, хто стоїть на порозі, то найкраще зробити це, трохи відійшовши від дверей.
  • Якщо ви не можете відійти від дверей, то постарайтеся зробити це хоча б подумки.
  • Коли ви вітаєтеся з кимось, думайте про те, що ви хочете побудувати з ним міцні та гармонійні стосунки.

Читайте також: Почнуться проблеми на роботі та в особистому житті: чому не можна «обмітати» людей