Бджолиний мор. Чому біля Дніпра гинуть комахи та як їх врятувати. Експертна думка

Масовий мор бджіл спостерігали днями господарі Дніпровського району. За словами бджолярів, комахи вилетіли з вуликів уранці і не повернулися, а загинули під вуликами. Загалом на пасіці постраждали 100 вуликів. Встановити суму збитків на місце викликали поліцію, яка зафіксувала цей випадок, вона становить понад 100 тисяч гривень. Бджолярі у тематичній спільноті "Бджільництво Підгородного" припускають, що комахи загинули через пестициди, якими в той день обробляли поля соняшника. Ексклюзивний коментар із цього приводу для "Дніпровської панорами" дав провідний ентомолог кафедри зоології Дніпровського національного університету ім. О. Гончара Віктор Бригадиренко.

бджолиний мор

Він вважає, що настільки різкий мор можливий лише за якихось хімічних поразок.

Тобто, якби це була якась інфекція чи хвороба, то різко за півдня це не сталося б. Це лише хімія. Пестициди чи ні – це питання локального дослідження. Припустимо, там ракета вибухнула і саме на вулик щось випало, але це малоймовірно. 90 відсотків ймовірність того, що це якісь інсектициди, еритроміциди, те, що спрямоване на членистоногих.

Про те, що такі обробки планують проводити на полях, фермери зобов'язані були сповістити бджолярів, щоб ті на цей час прикрили вулики та не випустили бджолу у поле. Ми ж усі люди, ми повинні дбати не лише один про одного, а й таких маленьких помічників, - каже Віктор Васильович.

На думку фахівця, у цьому випадку бджолярі вчинили правильно, викликавши на місце поліцію для документування події та завдання матеріальних збитків.

бджолиний мор

На жаль, такі випадки трапляються у нас регулярно щороку. Настільки масового, коли загинуло 100 вуликів, не часто, а 1-2 вулики у приватників - часто-густо. Якщо людина має Фейсбук, то вона рознесе цю історію, а якщо вона фермер у віддаленому селі, то погорює над 10 вуликами, поскаржиться сусідам, та й все, - каже він.

Вчений зазначив, що пестициди стали найгострішою проблемою не лише України, а й світу.

Зараз це настільки ефективні отрути, настільки вбивають усіх комах навколо, насамперед тих, які безпосередньо контактують із рослинами, тобто запилювачами. проблема з запилювачами в Європі та Штатах, у Китаї. Буквально 50 грамів на один гектар можна внести пестициду і все живе на цій ділянці загине. Якщо раніше це були фосфороорганічні речовини, які потрібно було кілограми на гектар, то зараз це 50 грам. І створюються дедалі нові інсектициди, які потім у рослинній сировині потрапляють до нас на стіл.

Проблема ще й у тому, що їх дуже багато як мінімум 50 активних речовин широко застосовують. Якісь із них відносно безпечні, переважна більшість помірковано небезпечна, а є ті, які і для людини і для бджіл згубні.

Допомогти уникнути подібних випадків може освіта. Більшість фермерів не знайомі з біохімією, у кращому випадку вони мають освіту агрономів, яких не вчать токсикології. Тому на сьогодні гостро постає питання з обсітою тих, хто працює з пестицидами. Конче потрібні курси, лекції, онлайн-заняття на рівні районів, адміністрацій. Поки фермери не зрозуміють, що працюють із дуже токсичними речовинами і нестимуть відповідальність за це, вважає Віктор Бригадиренко.

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпрі виставили на продаж водну базу на Монастирському острові: коли пройде аукціон