Більше ніж просто перекус: що станеться з організмом, якщо щодня їсти волоські горіхи
Волоські горіхи багаті на особливі жири, вітаміни та мінерали, тому вони є одними з найкорисніших продуктів. Усі види горіхів - мигдаль, фундук, бразильські горіхи, фісташки - багаті на корисні речовини, але волоські горіхи відрізняються від них із кількох причин, повідомляє Дніпровська порадниця.
Що робить волоські горіхи унікальними порівняно з іншими горіхами, то це їхні рослинні омега-3 жирні кислоти у формі, відомій як альфа-ліноленова кислота (АЛК). Відповідно до дослідження, що вийшло на шпальтах National Institutes of Health, ці горіхи є одним з найбагатших джерел АЛК поряд із насінням льону.
Чверть склянки (або 14 половинок) волоських горіхів містить 2,5 грама АЛК, і це найбільше серед усіх горіхів. До того ж у цій кількості продутку є 2 грами клітковини та 4 грами рослинного білка. Це поєднання поживних речовин справді відрізняє волоські горіхи від інших.
Крім того, чверть склянки волоських горіхів містить 18 грамів жиру, який складається з переважно поліненасичених жирних кислот та невеликої кількості мононенасичених жирних кислот, які переважають в інших горіхах.
Експерти назвали 6 переваг волоських горіхів для здоров'я людини.
Покращують здоров'я серця
АЛК, що є у волоських горіхах, містить протизапальні сполуки, які можуть бути корисними для зниження ризику серцевих захворювань.
Волоські горіхи забезпечують організм жирними кислотами омега-3, які можуть допомогти зменшити запалення, пов’язане з підвищеним ризиком серцевих захворювань.
Крім того, мононенасичені жирні кислоти та поліненасичені жирні кислоти, в т. ч. рослинні омега-3 жири, знижують рівень "поганого" холестерину ЛПНЩ (ліпопротеїдів низької щільності).
Волоські горіхи стали першим цілісним харчовим продуктом, який отримав офіційне підтвердження про користь для здоров’я від Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA).
Покращують здоров'я мозку
Горіхи містять біоактивні сполуки: антиоксиданти, фітостероли та поліфеноли. Вони допомагають протидіяти пошкодженню клітин та запаленню, що виникають природним чином через фактори навколишнього середовища та старіння. До того ж антиоксидантні та протизапальні властивості фітостеролів та поліфенолів допомагають покращити функцію мозку.
Доведено, що вживання горіхів знижує маркери запалення в організмі та покращує фактори, що сприяють розвитку деменції.
Волоські горіхи вважаються одним з найбагатших джерел антиоксидантів.
Мають протизапальні властивості
Пригнічуючи запальні шляхи, ALA не тільки корисно впливає на серцево-судинну систему, але й може допомогти знизити ризик розвитку діабету другого типу та інших хронічних захворювань.
Кілька досліджень показали, що споживання горіхів пов’язане зі зниженням смертності, зокрема від серцевих, респіраторних захворювань.
Підтримують імунну систему
Антиоксиданти й поліфеноли разом із вітамінами та мінералами, що містяться у волоських горіхах, можуть підтримувати імунну систему в хорошому стані. Вітамін B6, який також підтримує функцію мозку, та вітамін E, зокрема його форма під назвою гамма-токоферол, допомагають запобігти запаленню та оксидативному стресу, а магній, фосфор, селен та мідь допомагають підтримувати здорову імунну відповідь.
Люди, які надмірно вживають добавки цинку, можуть отримати користь від додаткових джерел міді в раціоні, зокрема волоських горіхів. Одна порція їх забезпечує 50 відсотків добової потреби в міді.
Допомагають контролювати вагу
Білок, клітковина та корисні жири, що містяться у волоських горіхах, також можуть забезпечити відчуття ситості, що є перевагою для тих, хто контролює свою вагу. Але це не є приводом для надмірного споживання.
Сприяють здоров'ю кишківника
Волоські горіхи також можуть позитивно впливати на здоров'я кишківника, адже вони допомагають трансформувати склад бактерій у вашому мікробіомі, збільшуючи різноманітність корисних кишкових бактерій.
Також раніше ми писали 7 причин включити лимон у щоденний раціон і головні протипоказання