Біля Дніпра помітили рідкісний багаторічний бур'ян, що дає цілющий мед (фото)

Наша українська природа надзвичайно багата й різноманітна. І навіть у звичайному бур'яні можна побачити дуже гарну й корисну рослину, знайомтесь Мордовник шароголовий, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на пост Катерини Войченко у групі Рослинний світ України.

Ось такі чудові екземпляри Мордовника шароголового сьогодні 25.07.23 зустріла на березі каналу, що іде до Блакитного озера. м. Кам'янське, Дніпропетровщина. Лівий берег, - зазначила автор.

Інші назви - Головатень круглоголовий, крутай.

мордовник

мордовник

мордовник

Мордовник шароголовий - це багаторічна, стійка до посухи, рослина, що відноситься до сімейства складноцвітих. Висота сягає від 0,8 до 2,5 метрів. Квітки дрібні, згруповані по 200-300 штук у кулясті суцвіття бузково-білого забарвлення. Мордовник може рости на одному місці до 20 років. Сприятливі для його зростання крейдяні та вапняні ґрунти.

Цвіте мордовник шароголовий більше місяця, починаючи з середини липня, і до кінця серпня. Нектаропродуктивність рослини дуже висока. В умовах середньої вологості та температури вище 25 градусів сезонна нектарність у середньому становить не менше 2 мг. У посушливу погоду нектарність мордовника знижується на 50 %, але з припиняється, на відміну багатьох інших медоносів.

Нектар безбарвний, прозорий, має пряний приємний запах. Концентрація цукру в ньому дуже висока і досягає 65-70%. За сприятливих кліматичних умов з одного гектара заростей мордовника можна зібрати до 700-800 кг меду. Крім нектару бджоли, збирають з квіток рослини білуватий пилок.

Мед, який бджоли збирають з мордовника шароголового, входить до складу меду, зібраного з різнотрав'я. Він має тонкий аромат, світло-бурштиновий відтінок та приємний смак. Такий мед містить корисні біологічно активні компоненти, тому вважається цілющим.

Нагадаємо, раніше ми писали: Мешканець Кривого Рогу показав своє спілкування із змією (відео)