Борщ дорожчає: скільки коштує приготувати головну українську страву у 2025 році
Український борщ, безумовно, є символом національної кухні, але його приготування стає все дорожчим. За даними експертів "Українського клубу аграрного бізнесу" (УКАБ), за рік вартість каструлі борщу значно зросла, повідомдяє Дніпровська порадниця.
Головне подорожчання року
Згідно з червневим оглядом УКАБ, середня вартість 3-літрової каструлі борщу нині становить 196 гривень. Це на 27% більше, ніж минулого року. При цьому аналітики відзначають цікаву тенденцію: за останній місяць ціна, навпаки, знизилася на 12%.
Що входить до "борщового набору"?
Для розрахунку "індексу борщу" фахівці використовують стандартний рецепт:
- 250 г капусти
- 500 г буряка
- 300 г картоплі
- 150 г моркви
- 100 г цибулі
- 2 ст. л. томатної пасти
- 30 мл олії
- 500 г свинячих ребер
- Сіль, перець, лавровий лист
Якщо додати до страви ще й дві скибочки батона, ложку сметани та зубчик часнику, вартість зростає до 206 гривень. Цікаво, що ще місяць тому такий "розширений" борщовий набір обходився українцям у 232 гривні.
Що таке "індекс борщу"?
Цей показник не просто визначає вартість страви. "Індекс борщу" є важливим економічним інструментом, що дозволяє порівнювати ціни на ідентичні товари в різних регіонах України та відстежувати зміни купівельної спроможності населення.
Також раніше ми писали В Україні ціни "летять" вгору. Яке м'ясо стрімко подорожчало майже на 30%