Будинок профспілок у Дніпрі. Про жіноче училище, німецький госпіталь, демонтаж і його сьогодення

Будинок спілок у Дніпрі, напевне, знає кожен мешканець. У фб групі «Катеринослав-Дніпропетровськ-Дніпро. Історія міста» розповіли історію цього будинку, від минулого до сьогодення. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Будівля Будинку спілок в Дніпрі (пр.Яворницького, 93) було побудовано в 1912 році. Тоді це було безкоштовне жіноче училище, а пізніше Катеринославські вищі жіночі курси. У безкоштовній школі крім основних» навчальних " предметів, можна було освоїти рукоділля, шиття і домоводство. Після революції в будівлю «в'їхав» профспілковий будинок праці. До будівлі практично відразу ж після цього прибудували новий корпус. У роки окупації тут розміщувався німецький госпіталь і для доставки поранених, через арку у двір, навіть проклали трамвайну колію.
Споруда пережила війну, але в середині 1970-х років її вирішили капітально реконструювати і знесли кілька стін.

Цікаво, що спочатку нічого руйнувати не хотіли. Планувалося надбудувати ще один поверх, а біля одного з торців будівлі прилаштувати конференц-зал з фойє і їдальню. Але коли почали демонтувати покриття, то будівля впала.

Тоді створили новий проект будівлі. Будували його п'ять років, закінчили в 1978 році. Всю роботу фінансували з профспілкових коштів. Сьогодні будівля належить об'єднанню профспілок Дніпропетровської області. Крім різних профспілок тут здають офіси в оренду. Частина Будинку спілок перетворилася в свого роду магазин, де знайти можна все – від ксерокса і фото на документи до спортивного харчування.