Будівля оперного театру в Дніпрі: шедевр архітектури епохи естетичного піднесення

26 грудня 1974 року урочисті звуки оркестру оголосили про відкриття Дніпровського театру опери та балету. Цією подією фактично було відновлено історичну і культурну спадщину, бо театр існував з 1931 року під іншою назвою, повідомляє Дніпровська панорама.

театр опери та балету Дніпро

Архітектурна композиція

Будівля оперного театру в Дніпрі була побудована на початку 1970-х років за проектом авторського колективу на чолі з Борисом Жежеріним. Це будівля стала першим архітектурним твором епохи естетичного піднесення в радянській архітектурі.

Будівля театру розташована на центральній площі міста. Перед нею розбита красива озеленена площа з доріжками з шестикутних монолітних бетонних плит з мозаїчним покриттям. Симетричне будівля театру контрастує з асиметричною ландшафтною композицією прилеглого до нього зеленого скверу.

театр опери та балету Дніпро

Архітектурна композиція внутрішнього простору театру побудована на контрастному протиставленні глядацьких і сценічних обсягів. Глухий обсяг глядацького залу ніби занурений у прозору структуру навколишніх приміщень. Це взаємопроникнення основних елементів архітектурної композиції особливо добре видно ввечері, коли будівля театру освітлена і його інтер'єри повністю проглядаються з вулиці.

Інтер’єр

Інтер'єри театру також відрізняються високим художнім рівнем. Глядачівий зал має форму підкови і вміщує 1200 глядачів. Він оформлений у світлих тонах з використанням елементів ліпнини та художнього розпису.

театр опери та балету Дніпро

Над сценою театру знаходиться живописний плафон, що зображає політ Орфея в царство Аїда. Сцена театру оснащена сучасною технікою і дозволяє ставити спектаклі будь-якої складності.

Історія розвітку

Першим спектаклем новоствореного театру став балет «Лебедине озеро» Петра Чайковського.

За перший рік існування на сцені Дніпропетровського академічного театру опери та балету поставили 18 спектаклів. Основоположниками були Марк Литвиненко, Анатолій Ареф’єв, Петро Варивода, Василь Кіосе, Людмила Воскресенська.

театр опери та балету Дніпро

У кінці 80-тих років минулого століття театр переживав нелегкі часи. Порятунком стала можливість гастролей за кордоном: у Європі, Азії та США. Це спровокувало появу потужної хореографічної школи, дало практику участі в міжнародних проектах, з’явилися балети у стилі неокласики та джазу («Танго нашого двору», «Блюз»). Важливою подією стало присвоєння Дніпропетровському театру звання академічного у 2003 році. Сьогодні репертуар оперного та балетного мистецтва складається з класики та сучасних творів. Окрім того, у закладі виступають колективи з інших міст та країн.

Також раніше ми писали У Дніпрі на Поля відремонтували дитячий майданчик