Чи можуть сусіди зайти у квартиру, коли власника немає вдома. Детальне пояснення

Чи можуть сусіди зайти у квартиру, коли власника квартири немає вдома. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Департамент правового забезпечення Дніпровської міської ради.

Одразу хочемо зауважити, що Конституція України гарантує кожному громадянину недоторканність житла. Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду (стаття 30 Конституції України).
 Проте, у невідкладних випадках, пов'язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім
переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

  У разі необхідності проведення огляду та ліквідації або відвернення аварії такий порядок передбачений Законом України «Про житлово-комунальні послуги»   https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19#Text

  Згідно зі статтею 29 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що власник зобовʼязаний забезпечити цілодобовий доступ до свого житла, іншого об'єкта нерухомого майна для ліквідації та відвернення аварій, пов'язаних із наданням відповідної комунальної послуги.

 Важливо  

Якщо власник відсутній і немає можливості встановити зв'язок з ним для інформування про необхідність негайного прибуття до житла або ж він відмовляється допустити в належне йому житло представника аварійно-ремонтної бригади, і при цьому є об'єктивні підстави вважати, що аварія, яка створює загрозу життю та/або майну, наявна саме в цьому житлі, у момент виникнення невідкладного випадку можливий несанкціонований доступ до житла без отримання згоди його власника.

  Хто має бути обов'язково присутнім при несанкціонованому доступі

Перш за все, це має бути представник виконавця відповідної комунальної послуги, саме він складає акт про здійснення такого доступу, де і зазначає його підстави, причину та місце виникнення аварії, інформацію про попередження споживача із зазначенням часу та осіб, які вели переговори із споживачем (у разі їх проведення), перелік неполадок, перелік виконаних робіт тощо, прізвища, імена, по батькові та посади учасників несанкціонованого доступу.
  Оригінал акта зберігається у виконавця комунальної послуги, а іншим учасникам несанкціонованого доступу видаються його завірені копії.

Також обов'язковою є присутність:

  • представника Наполіції (з метою недопущення вчинення правопорушень проти власності);
  • працівників аварійно-ремонтної бригади (для усунення самої аварії);
  • власника (користувача) з будь-якої із сусідніх будівель або квартир.

Після того, як відповідні ремонтні роботи проведені, аварійно-ремонтна бригада зобов'язана невідкладно відновити конструктивну цілісність вхідних дверей, вікон, замків, запорів на них та інших елементів будівель і приміщень, що були пошкоджені під час несанкціонованого доступу.

Після цього представник виконавця у присутності інших учасників несанкціонованого доступу опечатує відновлені двері, вікна чи інші елементи будівель і приміщень власною печаткою та ставить підпис, час і дату опечатування.

Витрати на здійснення несанкціонованого доступу у зв'язку з відмовою власника (користувача) надати допуск до свого житла (іншого об'єкта нерухомого майна), а також завдана внаслідок цього шкода покладаються на винну особу.

Нагадаємо, раніше ми писали

Чим категорично заборонено мити пластикові вікна. Поради, про які знає не кожна господиня