Чому огірки стають гіркими і як цього позбутися
Свіжий, хрумкий огірок – незмінний атрибут літнього столу, запорука легких салатів та смачних консервацій. Проте іноді, замість очікуваної свіжості, ми стикаємося з неприємним гірким присмаком, який може зіпсувати враження від, здавалося б, ідеального овоча. Чому ж огірки гірчать і як уникнути цієї прикрої ситуації? Детальніше розповість Дніпровська порадниця.
Біда для кожного городника — коли під час збирання урожаю виявляється, що він зіпсований або несмачний. Часто так трапляється з огірками. Вже зараз ви можете уникнути цього, адже рослини ще розвиваються, насичуються поживними речовинами з ґрунту та ростуть.
Головна проблема з огірками — вони стають гіркими на смак. Напевно, у вас був випадок, коли ви купили в магазині ці овочі, прийшли додому з думкою зробити свіжий салат, але він вийшов несмачним. Або ж удома, коли зібрали свіжі огірочки, а їхній смак не відповідає очікуванням. Є спосіб цього уникнути. Як саме — читайте далі в публікації.
Огірки дуже люблять вологу. Якщо рослина не отримує достатньо води регулярно, у плодах починають накопичуватися речовини, які й дають ту саму неприємну гіркоту. Огірки значно чутливіші до посухи, ніж, наприклад, помідори.
Що робити? Поливайте огірки постійно, без великих перерв. Особливо стежте за вологою в спеку. Але пам’ятайте, що занадто багато води — теж проблема.
Інша крайність — це поливати огірки раз на тиждень, але дуже великою кількістю води. Такий різкий «перелив» не тільки не допоможе, а може ще й нашкодити. Плоди від цього тріскаються, і гіркота з’являється ще сильніше. Висновок: полив повинен бути помірним і рівномірним. Краще частіше, але менше.
Способи позбавлення від гіркоти
При появі перших гірких плодів слід оцінити стан рослин і переглянути проведені заходи по догляду.
Існує кілька способів позбавлення від гіркоти:
Правильний полив. Частоту і щедрість поливу підбирають в залежності від типу грунту і сталих погодних умов. Якщо грунт піщаний, то поливають рослини частіше, в глині - рідше. Бажано замульчувати грунт органічної мульчею - сіном, скошеної підсушеної травою, прілим опилом. Це вбереже поверхневу кореневу систему від перегріву і висихання.
Своєчасне нормоване підживлення. Перше внесення комплексних складів здійснюють за 2-3 тижні до посадки розсади. Друге підживлення проводять у фазі 3 справжніх листків. Рослинам знадобиться запах азоту для активного зростання. Наступне внесення проводять зі стартом цвітіння. Добрива обов'язково повинні містити калій. Наступні підживлення проводять раз в 2-3 тижні, чергуючи органічні і мінеральні сполуки, по листу і під корінь. Добрива вносять тільки в ранковий або вечірній час по вологому грунту.
Ретельно вибирати місце для вирощування огірків. Освітлення повинне бути розсіяним, достатнім, але не надмірною. Хоча огірки відносять до тіньовитривалим культурам, якість і кількість плодів при затіненні може бути істотно нижче. Оптимальна відстань між рослинами - 30х50 см. Кущі обов'язково формують таким чином, щоб не затінювали один одного. Для притінення огірків можна використовувати тонкий, білий спанбонд. Його натягують в скляних теплицях для зменшення інсоляції. У полікарбонатних теплицях за рахунок особливості конструкції світло заломлюється і розсіюється.
Слід берегти ніжні рослини від стресових ситуацій. Збір плодів і обрізку старого листя виробляють секатором в міру необхідності. Вирощувати огірки краще в теплиці. У захищеному грунті рослини менше залежать від примх погоди. Тепличні огірки не страждають від тривалих дощів, не бояться перепадів температури і похолодань.
Правильний підбір сорту. При виборі гібрида або сорти слід віддавати перевагу тим різновидам, які генетично позбавлені цього недоліку. Їх смак не залежить від несприятливих погодних умов або помилок садівника.