Ціни б'ють рекорди: в Україні виник дефіцит популярного овоча (фото)

У січні Україна розпочала імпорт картоплі, а вже у лютому вона зросла “безпрецедентно”. Наразі оптова вартість кілограма картоплі вже досягла позначки 18-23 гривні. А це вчетверо перевищує показники минулого року. Скільки картопля зараз коштує та які прогнози на весну, повідомляє Дніпровська порадниця.

Прогнози експертів не тішать, адже вони переконані, що вартість тільки зростатиме. Такі думки оприлюднила керівниця відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції Шувар Тетяна Попович.

За словами експертів агроринку, причиною зростання є кілька причин для такого помітного стрибка цін.

Чому дорога картопля і що буде з цінами весною

Головна причина – зменшення врожаю картоплі у Європі;
сама картопля не відповідає вимогам тривалого зберігання, адже ближче до весни цей овоч починає псуватися;
2023 року виникли певні труднощі з вирощуванням картоплі через несприятливі погодні умови.

Остання причина призвела до того, що фермери переглянули свої пріоритети на користь інших овочів.
Тому навесні ціна картоплі стрімко зростатиме. Продукція, яку імпортуватиме Україна, точно не буде дешевшою, ніж зараз.

Що з цінами на інші продукти

Зростання вартості на овочі та фрукти – це сезонне явище. Щороку фермери, які не мають можливості зберігати овочі тривалий час, намагаються продати врожай ще восени. Ті аграрії, які мають відповідні сховища, намагаються зберегти врожай до весни, коли його вартість стане максимально високою.

Наразі відзначається значне зростання цін на моркву, буряк, капусту, цибулю та інші сезонні овочі.

Як можна економити на закупах. Що не варто ігнорувати

Тому якщо ви хочете заощадити, варто купувати запас овочів ще восени, коли ціни мінімальні. Звичайно, далеко не всі мають можливість зберігати запаси овочів у квартирі або навіть приватному будинку, тому доведеться купувати помалу навіть за високими цінами. При цьому чим ближче до весни, тим вищими будуть ціни.

Ситуація покращиться лише з появою ранніх урожаїв овочів та зниженням попиту.

Які ціни на картоплю в Дніпрі

Ціни на картоплю продовжують дивувати покупців і знову підвищуються. Щоправда, якість тієї картоплі, незважаючі на вартість, теж бажає кращого. Навіть якщо картопля коштує 30 гривень, не факт, що вона буде належної якості. 

Наприклад, в Дніпрі ціни на картоплю в супермаркетах стартують від 25 гривень за кілограм. Не дивуйтесь, якщо побачите коренеплоди вартістю понад 40 гривень за кілограм. Тож любителям пюрешки та картоплі фрі доведеться несолодко з такими цінами.

ціни на картоплю в Дніпріціни на картоплю в Дніпріціни на картоплю в Дніпріціни на картоплю в Дніпріціни на картоплю в Дніпрі

Нагадаємо, раніше ми писали

На Дніпропетровщині в Укрпошті активно обмінююють старі лампи на LED. Інструкція