Цвіте та пахне безперервно: як правильно обрізати лаванду

Квіти лаванди прикрашають багато клумб та ділянок у Дніпрі. Її дуже полюбляють садівники за невибагливість, аромат та ніжний колір. Однак, це не означає, що лаванда не потребує догляду. Перш за все їй потрібна обрізка, як профілактична, так і  омолоджувальна, передає Дніпровська панорама з посиланням на сайт 24 каналу.

Обробка кущів лаванди за допомогою садових ножіц допоможе підтримати  форму, а також підвищить здоров'я та красу ароматних рослин

лаванда

Як правильно обрізати лаванду

Почекайте, доки лаванда розквітне. Оптимальний час для підстригання лаванди – це після того, як її квіти зійшли з більшості гілок й вже відцвіли.
Важливо обрати правильний інструмент. Для підстригання лаванди вам знадобляться гарячі ножиці або гострий ніж. Інструмент обов'язково повинен бути гострим та чистим, щоб не пошкодити рослину.

садові ножиці

Обрізати лаванду треба спочатку знизу. Починаючи з нижньої частини куща, відріжте гілки на 1/3 від їхньої довжини. Це збереже форму куща та покращить його розвиток. Така форма дозволяє повітрю надходити до куща з усіх боків. Також таким чином, краще освітлюються усі пагони.

Коли ви обрізаєте молоді гілочки, треба бути обережним, щоб не видалити дерев’яні частини гілок, які дуже повільно й слабо розгалужуються.

Не відрізайте гілочки дуже коротко. Не рекомендується видаляти гілки коротше, ніж на 10 сантиметрів від поверхні землі. Лаванда повинна залишитися здоровою та здатною рости.

лаванда
Видаліть старі гілки. Якщо гілка стала сухою або пошкодженою, вона потребує видалення. Це збереже енергію рослини та сприятиме її розвитку.

Якщо у вас дуже занедбаний кущ, можна зробити омолоджувальний зріз. Для цього треба зрізати велику частину лаванди. Це може зайняти до 1/3 довжини пагонів. Це покращить стан всього куща.

лаванда

Пам'ятайте, що підстригання лаванди – це важливий елемент догляду за рослиною, який допоможе їй рости здоровою та красивою.

Раніше ми писали про: Підгодуйте огірки цим засобом і зав'язь дивуватиме гронами