Де у Дніпрі можна пройти медичну реабілітацію та відновити втрачені функції організму

У середу, 26 квітня, чергова по місту голова відділу спеціалізованої медичної допомоги ДОЗН Дніпровської міськради Тетяна Прибиток перевірила виконання доручень міського голови Бориса Філатова щодо забезпеченості лікувальних закладів та покращенню медичного простору міста. Про це повідомляє Дніпровська панорама

Сьогодні вона відвідала кабінет медичної реабілітації, який було створено у 2020 році. Тут медична допомога надається дорослим та дітям від 3 років з ураженнями опорно-рухового апарату та нервової системи, після травм, інсультів тощо, але поза гострим періодом захворювання. 

Попит на надання реабілітаційних послуг зараз виріс. Це також пов'язано з тим, що з'явилися пацієнти після мінно-вибухових поранень, внутрішньо переміщенні особи, тому надаємо допомогу всім тим хто в цьому хто її потребує, - розповіла Тетяна Прибиток.

Мета реабілітації - повернення пацієнта до повноцінного життя та відновлення втрачених функцій організму або, якщо це неможливо, найбільш адекватна інтеграція пацієнта у суспільство.


 
Тут встановлено  сучасне обладнання: вертикалізатори, велотренажер, бігова доріжка, ходунки,  степ-платформи, еспандери, фітболи, крісла-каталки, балансири. А також зроблено поточний ремонт.

Яку безоплатну медичну допомогу з реабілітації можна отримати:

  • огляд і консультації спеціалістами мультидисциплінарної команди (лікарем з фізичної та реабілітаційної медицини, ерготерапевтами, фізичним терапевтом тощо);
  • створення індивідуальної програми реабілітації: лікувальна фізкультура,  масаж, фізіотерапевтичні процедури;
  • моніторинг стану пацієнта;
  • навчання пацієнтів, їхніх родичів або доглядачів особливостей догляду, запобіганню ускладнень;
  • залучення до консультації суміжних спеціалістів, виконання необхідних лабораторних  та інструментальних досліджень;
  • психологічний супровід пацієнтів після перенесених травм та/або післяопераційних втручань (прийом лікаря-психотерапевта);
  • терапія мови і мовлення - процес відновлення комунікації  (логопеди).

На теперішній час в закладі працюють два лікаря фізичної та реабілітаційної медицини,  2 ерготерапевта, 2 фізичних терапевта, логопед, лікар - психотерапевт.
 
Направити пацієнта на медичну реабілітацію може сімейний або лікуючий лікар (невропатолог, ортопед – травматолог або лікар фізичної та реабілітаційної медицини).

У 2022 році медичну допомогу в цьому закладі отримали більше 650 мешканців міста, було надано 1358 послуг пацієнтам з патологією опорно-рухового апарату та 262 послуги пацієнтам з вадами нервової системи, в 2023 повний цикл реабілітації пройшли 36 осіб.

За 2022 рік послуги з реабілітації у міських закладах отримало 39501 пацієнт. Серед них 27190 дорослих та 12311 дітей.

Раніше ми писали, що у Дніпрі офісний комплекс на Обручова матиме санітарно-захисні зони.