Дефіцит та подорожчання: чи залишиться Україна без якісного м'яса (прогноз експертів)

В Україні зростають ціни на продукти, зокрема і на м’ясо. Згідно із моніторингом Ukrainian Agribusiness Club, у м’ясній галузі спостерігається напружена цінова ситуація. Вже подорожчали яловичина, свинина, і лише курятина, завдяки стабільним поставкам, демонструє відносну сталість цін. Хоча і тут фахівці надають не дуже оптимістичний прогноз через зростання вартості кормів, що може вплинути на кінцеву ціну продукту, повідомляє Дніпровська порадниця.

Індекс споживчих цін на м'ясні продукти у лютому 2025 становить 101,45%. Порівняно з попереднім місяцем у середньому ціни на ці продукти зросли на 1,45%. За даними Мінфіну, в січні 2025 цей індекс відносно попереднього місяця складав 99,63%.

Якщо розглядати свіжі яловичину, свинину, курятину без урахування субпродуктів, то станом на 26 лютого поточні середні ціни на м'ясо у магазинах України становлять від 76,95 за кг (куряча гомілка) до 319,32 за кг (яловичий гуляш).

Якщо подивитися на динаміку цін, то за рік м'ясопродукти додали в ціні від 7% (куряче стегно) до 22% (яловичий гуляш). А за перший місяць 2025-го ціни на різні види м’яса підскочили від 2% (свинина) до 7% (яловичина). Курятина після новорічних свят тримається і не дорожчає, проте лише завдяки стабільним поставкам і високій конкурентності серед виробників.

Через здорожчання електрики та кормів, кінцеві ціни продукту в магазинах ще здивують.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук каже, що зернова група кормів, від яких залежать вартість м’яса, у минулому сезоні значно зросла в ціні, зокрема через погодні умови, тож на ціни впливає і фактор сезонності.

Коли в Україні тепло, ми маємо багато пропозицій по продуктах, коли холодно, ми її практично не виготовляємо. Наприклад, взимку ми маємо сезон "низького молока" — відбувається менша кількість надоїв, а потреби не зменшуються. Відповідно за кількість якісної сировини точиться конкуренція, яка породжує ціну, — додав Денис Марчук.

Чому дорожчає м’ясо та чи може бути дефіцит якісної продукції

Як зазначають в "Українському клубі аграрного бізнесу", на зростання цін на м'ясопродукти впливають проблеми у кожному сегменті: від воєнних дій до дефіциту електроенергії. Так, яловичина зросла в ціні через зростання вартості живця на переробних підприємствах та подальшого скорочення поголів’я.

Ситуація зі свининою залишається більш напруженою через додаткові проблеми з постачаннями, зумовлені тим, що частина постачальників не може вести свою діяльність через близькість лінії фронту до їхніх підприємств, — додали агроексперти.

Люди сьогодні різко зменшили загальний обсяг виробництва, тому що фізично просто не вистачає робочих рук. Зараз зменшилася загальна кількість людей, які там реально працюють в аграрному бізнесі. Як наслідок, ми маємо зменшення пропозицій. Зокрема, і свиного м’яса, тому що дуже велика доля вироблялася свинини в домогосподарствах населення. Так само і з молокосировиною. Така ситуація провокує зростання цін на молочні продукти.

Продовження зростання цін у 2025 році експерти пов’язують і з ймовірним зростанням вартості кормів, і з можливим підвищенням вартості електроенергії для бізнес-споживачів. Також в деяких сегментах ринку буде збільшуватись частка імпорту. Крім подорожчання м’яса, цього року слід очікувати і логічного зростання вартості ковбасних виробів та копченого м’яса і буженини.

Також раніше ми писали Проросла картопля. З'їсти чи залишити на посадку