День сойки: що не можна робити, щоб не накликати біду

У вівторок, 28 листопада православна церква вшановує пам'ять святого Стефана, першого християнського мученика. У народі цей день також називають Днем сойки. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

Свято Стефана

Святий Стефан був одним із семи дияконів, яких обрали апостоли для допомоги в урядуванні церквою. Він був відомий своєю великою мудрістю та красномовством. Стефан ревно проповідував християнство, за що був жорстоко замучений і кинутий зі скелі.

У православній церкві свято святого Стефана є днем молитов за всіх мучеників і за тих, хто страждає за віру. У цей день прийнято відвідувати храми, молитися за рідних та близьких, а також допомагати нужденним.

День сойки

У народі 28 листопада називають Днем сойки. Ця птиця вважається провісницею зими. Якщо в цей день сойка співає високо в небі, то зима буде холодною. Якщо співає низько, то буде тепло. Також вважається, якщо в цей день побачити сойку - це до щастя.

У День сойки існує ряд традицій. У деяких регіонах України в цей день дівчата ворожили на майбутнє. Вони брали дві гілки сосни та ялини і кидали їх у воду. Якщо гілка сосни потонула, то дівчина вийде заміж за бідного чоловіка, а якщо гілка ялини, то за багатого.

Що не можна робити 28 листопада

  • Не можна влаштовувати гучні гуляння - в цей день вониможуть розгнівити духів природи, які можуть накликати на людей хвороби та нещастя.
  • Не можна шити та в'язати - це вважається поганою прикметою. Вважається, що так можна відрізати собі щастя та удачу.
  • Купувати нові речі в цей день також вважається поганою прикметою. Вважається, що так можна накликати на себе неприємності. 

Вважається, що якщо порушити ці заборони, то можна накликати на себе біду.

Нгадаємо, раніше ми писали, що у Дніпрі вийшла у світ книга "Крила метелика", яка допоможе повернутися до життя після втрати близької людини.