Дива Дніпропетровщини. Червоне озеро вражає своєю красою (Фото)

На Дніпропетровщині є чимало дивовижних місць. Деякі з них створені природнім шляхом, деякі - штучним. Червоне озеро на Криворіжжі користується попитом у мандрівників, що цікавляться промисловим туризмом. Дивовижне озеро - це великий техногенний ставок-накопичувач шахтних вод шахт "Артем-1" і "Гігант-Глибока", відкачаних з-під землі з глибини більше 1 км. Його створено штушним шляхом у 1960-х роках минулого століття, пише Дніпровська панорама.

Вода озера містить велику кількість брому, йоду, натрію, калію і магнію. Цілий рік озеро зберігає свій насичений червоно-рожевий колір.

Озеро користустується попитом у мандрівників. З різних кутків країни та світу люди приїздять побачити це техногенне озеро з червоною водою.

Локація визначається як must see у всіх туристичних добірках про Кривий Ріг. А от екологи б’ють на сполох, бо вважають, що подібні «дива природи» загрожують екосистемі Дніпропетровщині.

В Україні є ще кілька місць, де є водойми з рожевою чи червоною водою, але створені вони природнім шляхом.

Лемурійське рожеве озеро

Лемурійське рожеве озеро розташоване поблизу села Григорівка Чаплинського району Херсонської області.

Дістатися сюди простіше власним авто, але громадським транспортом також можна. З Херсона регулярно ходять автобуси до Чаплинки, звідти можна найняти приватного перевізника.

Слід бути готовим до того, що дорога займе багато часу, адже перебуває у поганому стані.

Однак усі емоції від логістики швидко забуваються, як тільки на горизонті з'являється унікальний краєвид.

Існує дві версії походження озера. Згідно з першою, у 70-х роках минулого століття тут упав радянський військовий літак. Нібито саме від удару та потужного вибуху на місці падіння утворилося невелике озеро, яке почало наповнюватися водою рожевого кольору.

Згідно з іншою версією, рожеве озеро - це залишки доісторичного лемурійського моря.

Рожевий колір води обумовлений життєдіяльністю водорості дуналієла солоноводна. Рівень солоності сягає 300 грамів на літр, тому іноді лемурійське озеро називають Українським Мертвим морем.

Вода озера збагачена різними мінералами, кислотами, вуглеводами, азотистими речовинами, солями, переважно хлористого магнію та калію, йодистого натрію, бромистого магнію, а лікувальні грязі водоймища сертифіковані в ЄС.

Рожеве озеро в Геніческу

А це озеро розташувалося у селищі Приозерне на півночі Арбатської стрілки. У середині XIX століття тут знаходився єдиний в Україні сольовий промисел і велося видобування цінної бета-картотинової солі.

Сиваш

Саме собою Сиваш – це не озеро, а система з 11 солоних заток, довжиною 200 км. Серед них і рожеві озера – Лемурійське та Генічне. У Сиваші міститься приблизно 200 млн. тонн солі, а його солоність варіюється від 22% у північній частині до 87% на півдні.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, в які дні будуть магнітні бурі у травні 2023 року.