Диво. На Дніпропетровщині попри морози цвіте квітка від усіх хвороб (фото)

Біля однієї з водойм на Приоріллі у Дніпропетровській області в середині листопада розцвіли нагідки. Світлинами аномалії у фейсбук поділилився Олександр Ванжа, передає Дніпровська панорама.

календула

На світлинах пана Олександра видно, що на кущах, які ростуть біля водойми, розпустилися не поодинокі квіти – є по кілька помаранчевих вогників і бутончики.

Осінь-23 Біля водойми горять помаранчеві вогники...
Нагідки лікарські (календула лікарська) Дніпропетровщина. Приорілля.13.11.2023 р, - написав Олександр Ванжа.

До слова, це не перша природна аномалія. 

Нагадаємо, на початку листопада у розарії у парку Глоби досі рясно та яскраво цвітуть троянди. А ще дарують свій неповторний аромат. Навіть старожили міста не пам'ятають, щоб розарій головного дитячого парку Дніпра дарував таке своїм відвідувачам.

Також у жовтні у Дніпрі рясно зацвіли бузок, яблуня та каштани.

Дописувачі, коментуючи фото, писали, що вони теж з таким явищем стикаються. Дехто запримітив, що протягом усіх 23 років вже нинішнього тисячоліття нагідки рясно квітують аж до Святої Катерини (6 грудня за старим стилем).

нагідки коментарі

А ще радо поділилися своїми фото:

календула

Людмила Сливянчук

календула

Лілія Березенко

календула

Світлана Борисенко показала, що квітнуть у неї навіть махрові нагідки:

календула

календула

Наталя Теплова.

календула

Світлана Корчинська-Юр'єва.

Дехто не повірив такому диву в цей час і перепитав у автора, чи досі квітнуть, тому йому довелося викласти свіже фото, а на ньому квіти ще яскравіші:

календула

Відомо, що квітки календули містять каротиноїди, смоли, слизу, гіркоти (календен), флавоноїди. саліцилову і яблучну кислоти, тритерпенові глікозиди, сапонін, фітонциди. Концентрує цинк, мідь, молібден і селен.

Календула має виражену протизапальну, бактерицидну, противірусну, антимикотическим, ранозагоювальну, спазмолітичну властивістю; покращує процеси регенерації; збуджує секреторну активність травних органів; стимулює жовчоутворення і жовчовиділення; виявляє седативну і антиаритмічну (урежаєт серцебиття) дію. Володіє онкопротективною активністю. Встановлено високу противірусну активність календули щодо вірусу грипу типів А і А2, in vivo виявлена ​​здатність календули долати віруси простого герпесу.

В астрагалі присутня значна кількість макро- і мікроелементів, а також високоактивних компонентів. За рахунок збалансованого складу рослина застосовується в лікуванні широкого діапазону захворювань - хвороб серця, суглобів, нирок, шкіри. Полоскання з квіток календули (нагідок) ефективні проти кашлю і запальних захворювань верхніх дихальних шляхів. Їх використовують при ангіні, ларингіті, ГРЗ і хворобах ротової порожнини: при стоматиті, гінгівіті, пародонтозі.

У народній медицині квітки нагідок вважаються майже універсальним засобом. Їм приписують протипухлинні властивості при раку молочної залози і жіночої статевої сфери. Використовують квітки календули для лікування захворювань серцево-судинної системи, селезінки, печінки, жовчного міхура, шлунково-кишкового тракту і при миготливій аритмії. Вони незамінні при лікуванні ран, опіків, ударів, тріщин губ і сосків, екземи, тромбофлебіту. У випадку загострення венозного запалення ніг засіб першої допомоги — ванни з календулою.

Квітки нагідок — незамінний засіб від прищів, вугрів, шкірних запалень. Помічений також омолоджувальний ефект рослини, який досягається за рахунок харчування, тонізації та поліпшення тургору шкіри.

Для волосся настій служить результативним зміцнювальним засобом і таким, що стимулює ріст.

У дієтології квітки календули застосовуються в якості додаткового засобу для схуднення, входять до складу дренажних напоїв, очищувальних чаїв і до складу зборів, що поліпшують обмін речовин.

Нагадаємо, раніше ми писали: Коли квасити капусту в листопаді 2023: кращі дні