Коли квасити капусту в листопаді 2023: кращі дні

Квашена капуста для українців — звична страва. Її можна додавати до салатів або просто їсти, дістаючи з банки.

Ця капуста багата різними вітамінами, але треба вміти її правильно заквасити. Адже, якщо пропустити один крок чи виконати неправильно, капуста може бути не придатною до споживання.

А ще найважливіше — дати квашення капусти. Ми розповімо, коли квасити капусту у листопаді.

Коли квасити капусту у листопаді 2023

Традиційно, щоб заквасити капусту, звертають уваги на фази Місяця:

  • якщо квасити на повню, то капуста може вийти прісною та не буде хрумтіти;
  • якщо зайнятися цим у період молодика, то квашена капуста може бути кислою; 
  • якщо заквасити капусту на Місяць, що спадає, то вона може не просолитися.

Найкращі дати, коли радять квасити капусту

Найкращі дні для квашення капусти у листопаді 2023 року - із 16 по 29 листопада. 

Яка користь квашеної капусти

Квашена капуста містить дуже багато вітаміну С, приблизно, як у лимоні. Також вона має вітаміни А та E, які уповільнюють процес старіння шкіри, покращують стан волосся та зміцнюють нігтьову пластину. Також квашену капусту можна споживати для профілактики сезонних захворювань.


квашеная капуста

Кому не можна їсти квашену капусту

Квашена капуста містить безліч бактерій та клітковини, які можуть спричинити утворення газів у кишківнику та подразнювати слизову оболонку органів травлення.

Квашена капуста протипоказана людям з вираженою формою гастриту, виразкою шлунка та іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту в період їх загострення.

Лікарі пояснюють - клітковина не перетравлюється у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту. У цих відділах у товстій кишці є кишені (вони називаються дивертикули), де можу виникнути запалитися.

Не рекомендується квашена капуста пацієнтам із гемороїдальними вузлами. Груба клітковина може посилити кровотечу, особливо під час загострення геморою. Особливо вразливі до такого ефекту жінки.

Ще одна особливість - квашена капуста містить багато солі. Надлишок солі призводить до затримки води в організмі, набрякам, підвищує тиск, збільшує ризик сечокам'яної хвороби та інших захворювань нирок.

У великій кількості квашена капуста містить гістамін – речовину, яка викидається у кров при алергії. Капуста посилює прояв реакцій (алергічних) на інші алергенні продукти.

Капуста містить вітаміни групи В, які в деяких випадках можуть викликати онкологічне захворювання. Тому, перш ніж їсти квашену капусту, інколи краще здати аналіз на вітамін В, і, якщо в організмі його надто багато, тоді капуста не для вас.