Як Венеція. У Дніпрі є місце сили, де як рукою зніме осінню хандру (фото)

Діївські плавні – унікальний куточок дикої природи в межах нашого міста. Свою назву данна місцевість отримала від козака Максима Дія, повідомляє Дніпровська панорама.

Діївські плавні – це надзвичайно мальовнича місцевість з плавневими лабіринтами різноманітним рослинним та тваринним світом, чистою водою, повільною течією та чарівними пейзажами. Навіть у похмурий день тут надзвичайно привабливо. Це помітив фотограф Олександр Ярошенко.

діївка

діївські плавні

діївські плавні

діївські плавні

Безіменна висота.

діївські плавні

А це Стійка верба, за словами Олександра Ярошенка, вона досі жива.

Легендарне дерево)) дуже мальовниче місце - завжди на фото) доречі приємно, що ця частина плавнів не така засмічена як сухачівська, хоча знаходиться впритул до парусу, - додає Сергій Назімов.

діївські плавні

До речі, під цим деревом живуть водяні щурі (саме не ондатри, а водяні щурі Arvicola amphibius).

Схожий на звичайного щура, але це ссавці з різних родин - водяний щур належить до хомʼякових, хоча зовнішньо схожий на пацюка) риє нори 30-70 метрів в довжину, - пояснив автор фото.

діївські плавні

А це місце Діївських плавнів називають - Історичний терен Батарея.

Тільки це не та батарея, що огріває приміщення, - жартує фотограф.

На наступному фото наслідки останнього буревію.

діївські плавні

Сергій Олександрович додав, що в Болгарському (озеро - ред) впало, мабуть, найстаріше дерево в Діївських Плавнях.

Гадав, чи чотири, чи п'ять людей в обхваті. Тепер його частина лежить поперек протоки, - зазначив він

діївські плавні

Діївські плавні — внутрішня дельта річки Дніпро та його протоки Річиця (Річище або Старий Дніпро), що впадає в Діївську та низку менших заток Дніпра. Розташовані в Діївському лісопарку в Новокодацькому (до 2015 р. Ленінський) районі міста Дніпро біля житлових масивів Сухачівка, Діївка — 2, Діївка — 1, Парус — 2, Парус — 1, Покровський та Червоний Камінь. Складається з проток на які розбивається Річиця; малих річок та струмків, які впадають в Річицю, Діївську затоку Дніпра та озера плавнів; островів (Болгарський, Діївська Дача, Куба), півостровів (Півострів Дня Літа розташований в гирлі Річиці), боліт, озер (Бабине, Болгарське, Гідропаркове, Дубове, Копитянка, Чеберівка), саг, стариць, урочищ, заплавних луків та лісів. Протоки з'єднують озера Гідропаркове і Дубове з Річицею.

Озеро Гідропаркове в Діївських плавнях

У 1970—1980-ті рр. на місці значної частини території Діївських плавнів було побудовано житлові масиви Червоний Камінь, Комунар (нині Покровський), Парус-1 та Парус-2.

Площа Діївської заплави — 1167 гектарів, з них ліси — 617, піщані луки та степи — 148, боліт — 205, водойм — 203; максимальна глибина водойм від 0,4 до 3,4 метрів. Довжина протоки Річиця — 7,4 кілометрів. Останнім часом водойми стрімко перетворюються на болота. Протоки та озера замулені та зарослі болотяною рослинністю, що обумовлено діяльністю людини: спорудженням Дніпрогесу та будівництвом дамб, що з’єднали між собою острови на яких розташовані бази відпочинку.

Припинилася наскрізна проточність і нині у водоймах здійснюється лише завдяки коливанням води в Дніпрі нижче плавнів в односторонньому напрямку, а будинки довколишніх житлових масивів зазнають підтоплення.

Наприкінці 1990-х рр. було розроблено проєкт створення гідропарку «Дніпропетровська Венеція», у рамках якого планувалося розчистити протоки, відновити наскрізну проточність водойм зі Дніпром.

У Діївських плавнях налічується близько 400 видів вищих рослин (серед них червонокнижні), близько 200 видів птахів, 29 видів риб.

В плавнях активно орудують браконьєри, які споруджують греблі з колод, що також обумовлюють заболочення плавнів.

По протоках Діївських плавень відбуваються сплави на каяках каяк-клубу "Дніпро".

Нагадаємо, раніше ми писали: Кроки старого Дніпра: рідкісний випадок, коли задній двір красивіший за фасад (фото)