«Дніпрогаз» та «Дніпропетровськгаз» спростували фейки про припинення діяльності газорозподільних компаній

Нині усі оператори ГРМ, у тому числі АТ «Дніпропетровськгаз» та АТ «Дніпрогаз», активно готуються до початку опалювального сезону, а це колосальна робота з перевірки, ремонтів та модернізації газових мереж задля стабільного та безпечного розподілу газу клієнтам. На жаль, поширення у деяких ЗМІ недостовірної інформації щодо припинення діяльності газорозподільних компаній, може дестабілізувати ситуацію в суспільстві та негативно вплинути на роботу операторів ГРМ. У зв’язку з цим представники газорозподільних компаній Дніпропетровської області розповіли, що працюють у штатному режимі, а також нагадали про основні функції та права компаній.

19 серпня 2022 року набрав чинності Закон № 2479. Ним було внесено зміни до статті 40 Закону «Про ринок природного газу». Цими змінами було обумовлено порядок розщеплення грошей із спеціального рахунку газорозподільної компанії. 

«Причиною внесення змін до Порядку розрахунків є введення на ринку газу нових гравців – Постачальника зі спеціальними обов'язками та Постачальника останньої надії. Запевняю, що ці зміни не несуть жодних ризиків для нормального функціонування Операторів ГРМ. У ЗМІ відбулось поширення недостовірної інформації щодо нібито припинення діяльності газорозподільних компаній. Такі дії некомпетентних журналістів можуть дестабілізувати ситуацію в суспільстві та негативно вплинути на роботу операторів ГРМ. Саме тому хочу підкреслити, що подібні публікації не відповідають дійсності»,- зазначив начальник управління зовнішніх комунікацій АТ «Дніпрогаз» Микита Лучкін.

Змінами до Закону передбачено, що частину коштів з рахунку Оператора ГРМ також можуть отримувати Постачальник із спеціальними обов'язками та Постачальник «Останньої надії». До внесення цих змін кошти перенаправлялися лише на поточний рахунок оператора газорозподільної системи та рахунок оператора газотранспортної системи.

З листопада 2021 року оператор газотранспортної системи України перестав надавати послуги з балансування Операторам ГРМ. На зміну йому прийшла ГПК «Нафтогаз України», на яку уряд поклав виконання спеціальних зобов'язань. Тому внесення змін у вищезгадану статтю Закону України «Про ринок природного газу» є логічним кроком законодавців і це логічне продовження корегування нормативної бази, приведення її у відповідність до ЗУ «Про ринок природного газу» і це ніяким чином не впливає на сталу роботу Операторів ГРМ у нашому регіоні. 

В ході заходу фахівці АТ «Дніпропетровськгаз», а саме начальник управління зовнішніх комунікацій Євгенія Лапко та провідний інженер служби експлуатації систем газопостачання Марина Терентьєва, розповіли про роботу обласної газорозподільної компанії в частині підготовки до прийдешнього опалювального сезону. Аналогічну доповідь озвучив й представник АТ «Дніпрогаз».  

Повне відео з прес-конференції можна переглянути тут.