Дніпровський будинок-невидимка: історія про загадкову будівлю з однією стіною

У Дніпрі на Виконкомівській знаходиться будинок, який ніби був узятий прямісінько з книг про Гаррі Поттера, нічим не поступаючись фамільному маєтку Блеків, видимому лише його господареві. У нашому місті є схожий будинок, який начебто складається лише з однієї стіни. Про це пише "Дніпровська панорама".

Однією з найстаріших і найнезвичайніших будівель Дніпра є Будинок-невидимка, збудований два століття тому. Від інших міських будівель його відрізняє незвичайна форма, завдяки якій таємничий будинок може здатися будівлею однієї стіни. Крім цього, варто відзначити, що Будинок-невидимка пережив Другу світову, будучи не зачепленим ворожими обстрілами, проте давайте про все по порядку.

Оптична ілюзія

Будівля будувалася ще в XIX столітті, в катеринославському «цегляному стилі». Всі прикраси на фасаді будинку зроблені тієї ж цегли. Його секрет у тому, що він неймовірно пластичний і не кришиться при різанні. Проходячи повз, може здатися, що і вдома ніякого і немає, а замість нього лише одна стіна. Насправді ж, ви стали жертвою оптичної ілюзії, тому що головне примхи будинку полягає в тому, що дві стіни утворюють не прямий кут, як у типовій «катерининці», а гострий. Тому створюється враження, що перед вами занедбаний фасад, а зовсім не житловий будинок.

Закляття циганки

Цікаво й те, що під час Другої світової цей район накривали регулярні бомбардування, але жоден із снарядів не зачепив таємничого будинку. Сусідним будинкам пощастило набагато менше – всі вони були повністю зруйновані. Подейкують, що «невразливість» вдома – у заклятті циганки. Мовляв, колись це був прибутковий будинок, і його власник ще на етапі будівництва побоювався розоритися.

Власник будинку був готовий вдатися до будь-яких заходів і навіть звернувся до ворожки, щоб та захистила будинок від пожеж, грабіжників та інших бід. Циганка ж, у свою чергу, пообіцяла, що цей будинок «Жоден чорт не розгляне і зла на нього не накличе».

Кажуть, що примара тієї самої циганки досі живе в цій будівлі і досі оберігає її. На заході сонця силует жінки в білій хустці кілька разів помічали у вікнах другого поверху.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про привид дніпровського кінотеатру.