До кінця війни тарифи на воду не повинні підніматися - Шмигаль

До кінця війни тарифи на водопостачання та водовідведення не повинні підніматися, попри рішення регулятора щодо їх перегляду. Про це в ефірі телемарафону Єдині новини заявив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, повідомляє Дніпровська панорама.

Він озвучив свою позицію щодо двох комунальних тарифів - на водопостачання та водовідведення.

Так як і тарифи на тепло та гарячу воду, я впевнений, що в Україні до кінця військових дій не потрібно покладати на людей додатковий тягар. Це той компроміс, який місцеві бюджети можуть взяти на себе, - сказав він.

За словами Дениса Шмигаля, місцеві бюджети накопичили понад 150 млрд грн на своїх рахунках, тож можуть фінансувати водоканали.

Фактично ми говоримо про те, що місцеві бюджети окремих громад мають сьогодні можливості забезпечувати комунальні підприємства, які постачають питну воду, додатковим фінансуванням і не піднімати тариф для людей, щоб не давати зайвого тягаря на платіжки людей та на гаманці людей, - пояснив голова уряду.

Він також вважає, що тариф на електрику для водоканалів не підіймався попри заяви підприємств про це.

Варто зазначити, що тарифи на воду мали зрости на 32%.

29 червня НКРЕКП схвалила підвищення тарифів на воду у два етапи: з 1 липня та з 1 вересня. Президент України Володимир Зеленський жорстко розкритикував регулятора та назвав рішення "ганебним".

В середньому розцінки за воду мали зрости на 32%, а платіжка більш ніж на 60 грн.

1 липня Шмигаль розкритикував дії НКРЕКП через підвищення тарифів на воду та дав доручення.

3 липня стало відомо, що НКРЕКП скасувала рішення від 29 червня 2023 року про підвищення тарифів.

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпрі станом на вечір 6 липня немає води на багатьох вулицях: причина та адреси відключень