До якої години можна шуміти в Україні

До якої години можна шуміти в Україні. На всіх без виключення громадян покладається обов’язок дотримуватися встановлених санітарними правилами норми допустимого шуму і звучання. Також ці правила поширюються на підприємства, установи, організації, державні та місцеві органи влади. Детально про обмеження йдеться у статті 24 Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення“. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на  департамент правового забезпечення Дніпровської міської ради

 З 22 до 8 години забороняється гучний спів і вигуки, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, використання піротехнічних виробів на так званих «захищених об’єктах», тобто  

  • у приміщеннях житлових будинків і на прибудинковій території;
  • у приміщеннях закладів охорони здоров’я, санаторно-курортних закладах, будинках-інтернатах, закладах освіти, культури;
  • у приміщеннях готелів і гуртожитків;
  • у приміщеннях закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу, розташованих у межах населених пунктів;
  • у приміщеннях інших будівель і споруд, у яких постійно чи тимчасово перебувають люди;
  • на територіях парків, скверів, зон відпочинку, розташованих на території мікрорайонів і груп житлових будинків.


 Шум при здійсненні будь-яких видів діяльності не має перевищувати рівні, встановлені державними медико-санітарними нормативами для відповідного часу доби.
  На територіях, які безпосередньо прилягають до житлових будинків, рівень шуму не повинен перевищувати 70 дБА (децибел) в денний час (08:00 – 22:00) та 60 дБА – в нічний час (22:00 – 08:00).

На майданчиках (зонах) відпочинку на території мікрорайонів і груп житлових будинків допустимий рівень шуму цілодобово становить 60 дБА.
  У квартирах допустимий рівень шуму в нічний час складає 45 дБА, а в денний – 55 дБА.


Проведення на захищених об’єктах ремонтних робіт, що супроводжуються шумом, забороняється у робочі дні з 21 до 8 години, а у святкові та неробочі дні – цілодобово. Власник або орендар приміщень, у яких передбачається проведення ремонтних робіт, зобов’язаний повідомити мешканців прилеглих квартир про початок таких робіт. За згодою мешканців усіх прилеглих квартир ремонтні та будівельні роботи можуть проводитися також у святкові та неробочі дні. Шум, що утворюється під час проведення будівельних робіт, не повинен перевищувати державних медико-санітарних нормативів цілодобово.

Вимоги щодо додержання тиші та обмеження певних видів діяльності, що супроводжуються шумом мають виключення, наприклад шум від генераторів.

У МОЗ пояснили, що вимоги до рівня шуму не застосовуються під час ліквідації наслідків аварій, стихійного лиха, інших надзвичайних ситуацій. А також у випадках коли, наприклад, шумні прилади та інше обладнання забезпечують життєдіяльність житлових і нежитлових громадських будівель.

Нагадаємо, раніше ми писали

Мешканці Дніпра отримать третю платіжку за газ: чому та хто саме