Домашня наливка зі слив: найкращі прості рецепти

Наливка зі слив — це ароматний та смачний напій, який легко приготувати вдома. Це чудовий спосіб зберегти смак літа та насолоджуватися ним прохолодними осінніми вечорами. Домашня наливка зі зливів робиться досить просто, при цьому вона має дивовижний аромат і легкий смак. Готувати налив можна як на міцному алкоголі, так і на воді з цукром. Про два найкращі рецепти розповість Дніпровська порадниця.

Для приготування підійдуть ягоди будь-якого сорту, проте найбільше рекомендують використовувати угорку, ренклод, мірабель, канадську або яєчну сливу. Усі сливи мають бути стиглими, але не перестиглими – інакше через високий вміст пектину вийде желеподібна маса. Важливо, щоб на ягодах не було цвілі чи псування: перед приготуванням їх краще ретельно перебрати, тому що навіть одна погана злива може зіпсувати смак наливки.

Зливова наливка з горілкою
Найпростіший варіант, наливку готують шляхом наполягання плодів на міцному алкоголі: магазинній горілці, розведеному етиловому спирті, добре очищеному самогоні або дешевому коньяку. Щоб приготувати таку наливку вам знадобиться:

1,5 кг сливи;
500 гр цукру;
0,5 літра горілки (можна замінити 40-45% спиртом, коньяком чи самогоном).
Приготування:
Помиті сливи скласти у скляну банку чи іншу ємність, залити горілкою. Вона має перекривати шар плодів мінімум на 2-3 см.
Щільно закрити ємність та поставити для витримки на 40 днів у темне місце з кімнатною температурою. Раз на 5 днів збовтувати наливку.
Коли мине 40 днів, настояну на сливах горілку потрібно перелити в іншу ємність і закрити, а самі сливи засипати цукром. Закрити банку та залишити на 15 днів у темному місці. Раз на день струшувати, а потім профільтрувати через вату.
Змішати сироп з горілкою, настояною на плодах. Профільтрувати напій через вату або інший фільтр (кількість каламуті залежить від сорту злив). Після розлити в пляшки та герметично закрити.
Для покращення смаку відправити наливку настоюватися на 6-8 місяців у темне прохолодне місце (це може бути підвал чи льох).
Зберігати наливку можна до 3 років, далеко від сонячних променів. Фортеця готового напою становить 24-28%.

Класична наливка зі слив без горілки

Технологія приготування такої наливки нагадує приготування вина. Робиться вона трохи складніше, ніж попередній варіант, але смак у неї виходить м'якшим. Свою міцність напій отримує завдяки природному бродінню на диких винних дріжджах цукру та фруктози у плодах. Щоб приготувати наливку вам знадобиться:

Слива без кісточок – 6 кг;
вода – 3 склянки;
цукор – 2,8 кг.

Приготування:

Зі слив витягти кісточки, скласти м'якоть у скляну ємність, додати цукор і воду і ретельно перемішати.
Зав'язати банку марлею для захисту від комах, поставити ємність на 2-4 дні у темне, тепле місце. Температура повітря повинна бути не нижче 18°C, але не вище 25°C.
Як тільки з'являться перші ознаки бродіння (на поверхні ви помітите бульбашки та піну, відчуєте характерний запах) - встановіть на бутиль водяний затвор або медичну рукавичку з дірочкою в одному з пальців (можна проколоти голкою).

Витримувати напій 30-45 днів, доки не закінчиться бродіння. Це легко зрозуміти: гідрозатвор перестане пускати бульбашки або рукавичка здувається.
Профільтрувати сливову наливку через марлю та вату. Мезгу на дні віджати руками, отриману рідину ще раз пропустити через ватний фільтр і змішати з рештою напою. Готову наливку розлити у чисті банки, герметично закрити.
Витримати 2-3 місяці у темному прохолодному приміщенні (з температурою повітря 10-16 ° C). Після цього можна приступати до дегустації.
Фортеця готової наливки буде 10-14 градусів. Зберігати її можна до трьох років у холодильнику чи підвалі.