Допомога військовим – обов’язок, а не благодійність

Сьогодні доля держави залежить від захисників і захисниць. Тому найперше завдання кожного, хто в тилу – допомагати тим, хто на передовій. Великої уваги і поваги заслуговує досвід компанії «Інтерпайп», відомого у всьому світі виробника сталевих труб та залізної продукції, яка системно допомагає мобілізованим співробітникам, вважаючи це своїм прямим обов’язком, а не благодійністю.

На заводах «Інтерпайп» у Дніпрі, Новомосковську і Нікополі працюють більше 9 тисячі співробітників, 940 із них зараз боронять Україну, 48, на жаль, загинули, 46 демобілізувалися. Кожний чоловік та жінка у військовій формі отримують індивідуальну (адресну) допомогу від роботодавця. Опікуються захисниками піарниці «Інтерпайпу», які стали менеджерками корпоративного Штабу допомоги мобілізованим та бригадам, в яких вони служать.

Штаб допомоги військовим працює з початку АТО

Прототип Штабу допомоги мобілізованим в компанії «Інтерпайп» організували в 2014 році, коли розпочалася АТО. Тоді Україну захищали 300 співробітників. В країні для військових не було ні амуніції, ані військової техніки.

Велика компанія має багато можливостей. І це нам дуже допомагало на початку АТО, – згадує Людмила Новак, директорка з комунікацій «Інтерпайп», очільниця напрямку допомоги військовим. – Досвідчені закупівельні компанії шукали необхідне по всьому світу. В 2014 році ми імпортували, найперше, бронежилети та шоломи. Хлопці зі служби безпеки розвозили їх на передову. Цей досвід став у нагоді з початком повномасштабного вторгнення, Штаб запрацював повноцінно з першого дня війни. Співробітниці, які донедавна писали статті у внутрішню газету та організовували корпоративні свята, стали опікунками сотень робітників, які пішли воювати.

допомога військовим

Людмила Новак, директорка з комунікацій «Інтерпайп», очільниця напрямку допомоги військовим

В перші дні війни Штаб працював інтуїтивно та цілодобово: обзвонювали військових, збирали необхідне, їздили по закупівлях, складали посилки, розвозили по військових частинах, іноді – в сектор. Всім було страшно. Системну роботу налагодили за кілька місяців. Тепер менеджерки Штабу мають постійний зв’язок із кожним військовим та хоча б однією його близькою людиною. Компанія забезпечує своїх співробітників будь-якою технікою та амуніцією, іноді дуже специфічною, хіба що зброю не передають, супроводжують під час поранень чи захворювань, допомагають вирішувати юридичні питання, підтримують психологічно.  Сталого набору допомоги, однакового для кожного бійця не існує. Це завжди індивідуальний набір, адже потреби дуже варіюються.

допомога військовим

Менеджерки Штабу тримають зв’язок з кожним бійцем, розуміють їх проблеми та потреби, а розміри знають краще самих бійців

Понад 22 000 одиниць обмундирування видали координатори Штабу своїм військовим з початку війни. За потреби хлопці отримують бронежилет, шолом, сезонну військову форму та взуття, рюкзак, спальник та ще зо два десятки різного тактичного приладдя – від рукавичок до карематів. Достатньо про це сказати своєму координаторові. Дронами, тепловізорами, раціями та іншою технікою Штаб також забезпечує, але враховує при цьому військову спеціальність бійців та поточні бойові завдання, адже базовий принцип роботи – адресна цільова допомога. Техніки видано понад 2500 одиниць.

Обираємо амуніцію дуже прискіпливо. Звертаємо увагу на найменші дрібниці. Навіть облаштували невелику тестувальну лабораторію, де замочуємо взуття та спальники та перевіряємо чи витримує плитоноска навантаження. Та найголовніші наші орієнтири – зворотній зв’язок від військових, які перевіряють зразки в бойових умовах. Прагнемо купити найкращу амуніцію – зручну, легку, зносостійку, яка б витримала життя по коліна в багнюці, зливи, мороз, спеку. Окрему увагу приділяємо розмірам, які, здається, знаємо краще за хлопців, – розповідає керівниця Штабу Світлана Манько.

Безпосередньо з військовими працює 5 менеджерок-координаторок. На кожну – приблизно по 200 хлопців. Якщо ситуація контрольована, дівчата зв'язуються  з бійцями раз на два тижні, цікавляться як справи і яка потрібна допомога. Далі, за їхніми заявками формується і надсилається посилка. Під час контрнаступу, поранень та інших подій зв’язок частішає. Буває, що хлопці телефонують самі, іноді кажуть: «Можна я з тобою просто помовчу». Така робота важка емоційно, тому дівчата пройшли психологічні тренінги.

 

Кожен співробітник отримує комплексну допомогу

Штаб працює за кількома основними напрямками.

Перший – це власне допомога мобілізованим співробітникам компанії, або тим, хто пішов добровольцем чи служить за контрактом -- одягом і спорядженням.

Другий – допомога бригадам, де служить найбільше робітників «Інтерпайпу».

Третій – медична допомога пораненим та хворим бійцям, а також демобілізованим. На роботу повернулось 38 бійців. До цього напрямку залучена корпоративна поліклініка “Інтерпайп”, очолювана директоркою Тетяною Каптєловою. 

Ми постійно на зв’язку з лікарнями, де знаходяться поранені та хворі бійці, якщо потрібно, то докуповуються препарати та медична техніка, організовуємо додаткові консультації та реабілітаційні заходи. Щодо демобілізованих, то після повернення додому, дообстежуємо, доліковуємо амбулаторно чи у денному стаціонарі, організовуємо реабілітаційні заходи.  Частина хлопців робить це в одному з центрів RECOVERY – національної мережі реабілітаційних центрів для поранених військових, створених Віктором і Оленою Пінчуками, – розповідє Тетяна Каптєлова.

допомога військовим

Тетяна Каптєлова, директорка поліклініки Інтерпайп особисто на зв’язку з кожним пораненим бійцем

Четвертий – юридична допомога, яку за заявками менеджерок, надають юристи «Інтерпайпу». Наприклад, один з поранених хлопців 9 місяців не отримував державні виплати, оскільки були недооформлені деякі документи. Мова йшла про суму майже 400 тис. грн. Юристи компанії допомогли цю проблему вирішити.

П’ятий – реінтеграція ветеранів. Менеджерки супроводжують людей 6 місяців після демобілізації, допомагають їм повернутися в колективи навіть у дрібницях, працюють в щільному контакті з безпосереднім керівником, психологами, медиками, юристами.

Військові не мають просити про допомогу

Важливо, що штаб має постійній зворотній зв’язок з захисниками. Більшість військових соромляться просити про допомогу, менеджерки Штабу пропонують її, не чекаючи прохань, і часто вона виходить далеко за межі очікувань, адже досвід роботи з великою кількістю бійців дозволяє Штабу розуміти їхні поточні потреби та проблеми.

Так, приміром, 46-річний Владислав, стропальник, а на війні – командир взводу, наразі лікується від чергового поранення в одному з медзакладів Дніпра. На фронті він з 2014 року, пішов добровольцем у військкомат. 

Коли був в АТО, «Інтерпайп» передав бронік, шолом, амуніцію, одяг, спальники, – розповідає Владислав. – Я пам’ятаю перший дзвінок тоді: «Що вам треба?». А ми були голі і босі. Раціями допомогли ще. Це була безцінна допомога у той період. Не говорячи вже про те, що було далі.

допомога військовим

Андрій – 45-річний слюсар-ремонтник, пішов добровольцем на фронт у травні 2022 року, сержант стрілецького взводу. Звільняв від окупантів Харківську область. Важкі поранення отримав під Борщовою під час контрнаступу ЗСУ у вересні 2022-го. Після довгого лікування демобілізувався, готується повернутися на роботу.

На рідному підприємстві мене одягли, взули, забезпечили бронежилетом, шоломом, неодноразово давали ліки, – ділиться своєю історією Андрій. – Моя менеджерка – «дівчинка» Вікторія – часто телефонувала, питала, що потрібно. Мені від Міноборони видали шолом, але він був завеликий. Усі питання “Інтерпайп” вирішує дуже швидко. Коли був поранений, відвезли до Харкова, потім до Києва. Рахунок операціям я навіть не вів. Остання була у серпні цього року. Увесь час «Інтерпайп» допомагав ліками, два тижні був на реабілітації RECOVERY у Дніпрі. Рука працювати вже краще. Зараз я у відпустці, але вже скоро повернуся на завод.

допомога військовим

Після Перемоги звертати роботу Штабу в компанії не збираються. Планують зосередитися на реінтеграції ветеранів, їхній всебічній реабілітації, у тому числі, і психологічній. В «Інтерпайпі» щиро вболівають за кожного свого «хлопчика», саме так з ніжністю називають дорослих та мужніх чоловіків менеджерки Штабу, і сподіваються, що вже скоро всі вони повернуться додому і на підприємства.

Нагадаємо, раніше ми писали: Бійці бригади з Дніпра відремонтували аварійний міст через річку у прифронтовому селі (відео)