Фонтан Янголів. У Дніпрі показали найстаріший фонтан (Фото)

Відома у Дніпрі екскурсовод Леся Логашова у себе на ФБ сторінці поділилась історичними фотографіями найстарішого фонтану міста, повідомляє Дніпровська панорама

Найстаріший фонтан Дніпра знаходиться на розі проспекту Лесі Українки (колишній пр. Пушкіна) та вулиці Степана Бандери (раніше вул. Шмідта). Тут своя атмосфера, своє життя. Авто, трамваї, нові багатоповерховки, історічні будівлі, ринок.

Ось будівля колишнього лікеро-горілчаного заводу. За ним – новий величезний житловий комплекс до вулиці Старокозацької. А між ними притулився двоповерховий будиночок кінця 19 століття. Наче нічого надзвичайного. Типова будівля з елементами «цегляного стилю», але давайте зайдемо у двір. Саме у дворі можна побачити найстаріший фонтан Дніпра.

Кажуть, що фонтан було збудовано ще за часів старого Катеринослава у 19 столітті. За однією з версій, його звели за наказом директора заводу, розташованого неподалік. Інша версія каже, що у дворі по вулиці Шмідта був розташований чоловічий ліцей, і фонтан встановили біля нього, як зону відпочинку для дітей. Яка з версій правдивіша, дізнатися важко.
Сам фонтан являє округлу чашу, посередині якої розташована колона з фігурками янголів. Це улюблений мотив архітектури Катеринослава з 1870-х по 1910-ті роки, - написала в повідомленні Леся Логашова.

Свою назву фонтан Янголів отримав завдяки зображенню янголів у його декорі. Вони прикрашають фонтан з трьох боків і ніби спостерігають за тим, хто прийшов подивитись на затишний двір.

Довгий час фонтан був занедбаний. Диво для нього створили місцеві мешканці, які наприкінці 1990-х років власним коштом провели його реставрацію та відновили цю незвичайну та цікаву споруду.

Зараз «Фонтан янголів» продовжує радувати всіх мешканців і гостей міста своїм первозданним виглядом. Дуже приємно було заглянути в це затишне місце та побачити на власні очі таку історичну цікавинку.

Нагадаємо, раніше ми писали

Осталось совсем мало времени. Нафтогаз предупредил, что обязательно нужно сделать в этом месяце