Готуючись до Різдва: пампухи від Галини Вівчар
Солодкі пампухи є не лише смаколиками, але й традиційною стравою на зимові свята — Святвечір та Різдво. Як приготувати святкові смаколики, пише Дніпровська панорама.
Тісто:
500 г муки
5 - 8 жовтків
1 - 3/4 скл. молока (залежить від к-сті жовтків)
100 г цукру
100 г масла або маргарину
60 г дріжджів
2 ст. л. рому або спирту
1/3 ч. л. солі
цукрова пудра для посипання
жир для смаження
*я ще додаю цедру лимону і пакетик ванільного цукру до тіста
Макова начинка:
1 скл. маку
60 г цукру
60 г січених горіхів
60 г родзинок
1 ст.л. меду
1 ст. л. мелених сухарів
1 збитий білок
20 г масла
Приготування:
Дріжджі розтерти з 1ст.л. цукру, додати 1ст.л. муки і розвести в теплому молоці, щоби почало бродити. Тоді розчин влити в посуд з попередньо просіяною мукою, додати жовтки, розтерті з цукром і маслом, посолити, влити ром і місити міксером до появи пухирців. Поставити тісто в тепле місце, щоби підійшло. Тоді розтачати на товщину 2-3 см, накласти начинку, сформувати кульки. Поставити, щоб підійшли, і смажити. Ще гарячими посипати цукровою пудрою або покрити глазуррю.
Начинку приготувати так:
Промитий мак запарити, добре розтерти, додати інші складники, вимішати.