Гранти та кредити: Кабмін реформує фінансування вищої освіти в Україні

Кабінет Міністрів погодив законопроект про зміни у фінансуванні здобуття вищої освіти з 2024 року. Законотворці хочуть прибрати розмежування на бюджет та контракт, натомість запровадять систему державних грантів та пільгових кредитів. Про це повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на Міністерство освіти та науки України.

Тобто якщо зараз є «бюджетники», які навчаються за кошти держави та «контрактники», які платять за себе самі, то в майбутньому це буде змішана система. Частина студентів надалі навчатиметься безкоштовно за державним або регіональним замовленням, яке сформують з урахуванням підтверджених потреб держави.

Наприклад, якщо є потреба у медиках, держава повністю фінансуватиме навчання студентів на цих спеціальностях. Якщо ж в Україні немає великої потреби в юристах, то абітурієнти, які прагнуть здобути цю професію, мають або навчатися за контрактом, або отримати грант.

Однак у Кабміні кажуть, що закон навпаки збільшить кількість студентів, які можуть розраховувати на підтримку держави. Система співфінансування передбачає, що частину коштів за них платитиме держава у формі державного гранту чи пільгового довгострокового кредиту, а іншу – вони доплачуватимуть самі.

У той же час, можна буде навчатися і лише за контрактною основою.

Зараз у системі вищої освіти є навчання «на бюджеті» та за контрактом. Ми пропонуємо змінити такий підхід, щоб охопити державну підтримку якомога більше студентів, — пояснив прем'єр-міністр Денис Шмігаль.

За прогнозами законотворців, протягом наступних п'яти років частка абітурієнтів, які матимуть змогу отримати повну або часткову державну фінансову підтримку для навчання на денній формі, збільшиться на 40%.

Як отримати грант

Розмір гранту залежить від результатів ЗНО та спеціальності, куди збирається абітурієнт. Тобто, отримавши максимум, можна розраховувати на повне державне фінансування за спеціальностями, що користуються попитом на ринку праці.

Високі та середні результати – на його часткове покриття. Іншу частину студент або платить сам або бере пільговий кредит.

Державні гранти планують виплачувати протягом встановленого терміну навчання та можуть змінюватись в залежності від рівня інфляції. Здобувши підтримку від держави, абітурієнт зможе вільно обрати університет, форму здобуття освіти та освітню програму.

Що буде далі

У той же час традиційний бюджет збережуть. Вступникам на конкурсній основі нададуть можливість безкоштовно здобувати освіту на місцях державного та регіонального замовлень. Частину бюджетних місць виділять для вразливих категорій абітурієнтів згідно з квотами.

Однак цей закон ще мають підтримати у Раді. Якщо це зроблять, то нова система грантів почне працювати вже з вересня 2024 року. Перейдуть на неї тільки нові вступники. Студенти, які навчаються, випустяться з вузів за старими правилами.

Також раніше ми писали Нова Пошта зробила заяву. Як оформити переадресацію посилки