Індексація пенсій. Хто в березні не отримає й копійки надбавки

Індексація пенсій 2024 року. Які пенсії отримають українці. Березень принесе українським пенсіонерам довгоочікувану індексацію. Очікується, що виплати зростуть на 13%, але не всі відчують це зростання. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

13% - це лише очікування. Остаточний розмір індексації буде визначено наприкінці лютого. За попередніми даними, він становитиме 13%, що збільшить розрахункові пенсії без надбавок і доплат на цю ж суму.

Не всі пенсії "порівняються" з 13%. Для того, щоб пенсія зросла на 1 000 гривень, вона має бути не менше 8 000 грн. Багато українців отримують меншу пенсію, тому й зростання буде меншим.

Хто не відчує індексації?

  • Пенсіонери, які вийшли на пенсію менше 3 років тому. Їхні виплати індексуються за іншою формулою.
  • Пенсіонери з високими виплатами. Їхні пенсії вже враховують інфляцію.
  • Пенсіонери, які отримують розрахункову пенсію, нижчу за мінімальну. Їм держава доплачує різницю, а сама пенсія індексується.
  • Індексація для останньої категорії пенсіонерів буде, але фактично вони її не відчують. Їм просто замінять доплату до мінімальної пенсії індексованою сумою.

пенсионерка1

Чи буде справедлива індексація?

Це питання залишається відкритим. З одного боку, 13% - це суттєве зростання. З іншого боку, воно не покриває реальної інфляції, а деякі категорії пенсіонерів його взагалі не відчують.

Час покаже, чи буде індексація 2024 року дійсно справедливою.