Його треба берегти. У Дніпрі показали фонтан, про який мало хто знає

Фонтан цей добре відомий студентам та викладачам Хіміко-технологічного університету, бо стоїть він у внутрішньому дворику закладу вже понад 60 років. Про нього знають не всі, хто проходить поруч повз цей виш, повідомляє Дніпровська порадниця. 

Фонтан "Три грації"

Інформації про цей фонтан зовсім небагато і все ж таки ми не можемо залишити його без уваги. Фонтан знаходиться серед великої чаші. Основна композиція – статуї трьох жінок, закутаних у покривала, у вишуканих позах. Вони тримають у руках чаші, звідки має литися вода.

Жінки мають задумливі, навіть сумні обличчя. Зверху над головами жінок – дві чаші, одна над іншою. Цей фонтан за типологією близький до скульптур XIX століття «Три грації» (правда, тут жінки одягнені). Такі фонтани прийшли до нас із Італії.

Проте родзинкою нашого фонтану є те, що його було встановлено у дворі корпусу у 1950-х роках, після війни. На той час, як відомо, любили зображати робітників та колгоспниць, або ж студентів та студенток із гіпсу. А тут з'явився такий «класичний» фонтан. Хто запропонував таку ідею і хто архітектор цього фонтану – досі залишається загадкою.

Фонтан не працює, але він єдиний, що залишився в місті

Фонтан у Хімтеху не працює, але скульптури збереглися. У 1950-х роках у нашому місті було чимало подібних фонтанів, цей єдиний із тих, що залишилися, і його необхідно зберегти.

Оскільки цей фонтан знаходиться у внутрішньому дворі університету і так просто до нього не пройти.

Це фонтан із жіночими фігурами, фігурами дітей, а також студентів. Усі вони були втіленням античної однойменної композиції.

фонтан

Нагадаємо, раніше ми писали

"Сонячні" 16-поверхівки: історія перших хмарочосів Дніпра