"Сонячні" 16-поверхівки: історія перших хмарочосів Дніпра (фото)

2024 року житловий масив Сонячний відзначає знаменний ювілей - 50 років від дня будівництва перших 16-поверхових будинків. Ці гіганти, які в той час вважалися хмарочосами, стали справжнім символом епохи та новою віхою у розвитку міста, повідомляє Дніпровська порадниця.

Історія перших хмарочосів ДніпраІсторія перших хмарочосів Дніпра

Будинки на Сонячній Набережній – не просто житлові будинки, це частина історії Дніпра. Їх будівництво знаменує перехід до масового будівництва висотних будинків, що стало революційним кроком в архітектурі міста.

Будівництво століття

Ідею будівництва 16-поверхівок на Сонячному було запозичено з Владивостока. Проект панельної багатоповерхівки був адаптований до умов Дніпропетровська, і 1972 року розпочалося грандіозне будівництво.
Роботи велися ударними темпами. Два баштові крани невпинно працювали, зводячи по три поверхи на добу. На той час це був справжній прорив у будівництві.

Історія перших хмарочосів Дніпра
Усього за два роки, з 1972 по 1974 рік, було зведено чотири 16-поверхові будинки: №44 (Сбербанк), №34 (АТБ), №14 та №60.

Історія перших хмарочосів ДніпраІсторія перших хмарочосів Дніпра

Цікаво, що від початку проект передбачав будівництво восьми 16-поверхових будинків на Сонячній Набережній. Однак з ряду причин план був реалізований лише частково.

50 років по тому

Історія перших хмарочосів Дніпра

Сьогодні 16-поверхівки на Сонячній Набережній – невід'ємна частина краєвиду Дніпра. За 50 років свого існування вдома на Сонячній Набережній зазнали деяких змін. Було збудовано прибудови, відремонтовано фасади, оновлено комунікації.

Історія перших хмарочосів ДніпраІсторія перших хмарочосів Дніпра

Також декілька років тому фасади 16-поверхівок були оздоблени яскравими муралами, які добре видно з правого берега.

Раніше ми писали Він пережив махінації, руйнування, пограбування: історія будівлі головного банку Дніпра