Індексація пенсії в Україні в 2024 році: розміри, підвищення, нововведення

Коли планується індексація пенсій в 2024 році та що зміниться у виплатах пенсіонерам. Пенсії в Україні: підвищення мінімальної та впровадження нової формули індексації

У 2024 році в Україні відбулися важливі зміни в пенсійному забезпеченні. З 1 січня мінімальна пенсія була підвищена до 2361 грн, а з 1 березня планується запровадити нову формулу індексації пенсій.

Підвищення мінімальної пенсії

З 1 січня 2024 року мінімальна пенсія в Україні була підвищена на 268 грн, до 2361 грн. Це відбулося у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Підвищення мінімальної пенсії - це важливий крок у напрямку підвищення рівня життя людей з інвалідністю та пенсіонерів. Воно дозволить їм краще забезпечувати свої базові потреби.

Впровадження нової формули індексації пенсій

З 1 березня 2024 року в Україні планується запровадити нову формулу індексації пенсій. Нова формула враховуватиме не тільки рівень інфляції, а й розмір заробітної плати, з якої здійснювалися страхові внески.

Таким чином, чим більший стаж і вища заробітна плата, тим більшою буде пенсія.

Нова формула індексації є одним із ключових елементів пенсійної реформи. Вона має на меті забезпечити справедливий розподіл пенсійних виплат і підвищити їхній рівень.

Пенсіонери отримають доплату

Що буде з пенсіями в 2024 році

У 2024 році в Україні планують запустити пенсійну реформу. Її завдання - підвищити рівень виплат (до 30-50% середньої зарплати), а також порівняти старі та нові пенсії.

ип

Індексація пенсій у 2024 році відбудеться в 3 етапи

У 2024 році в Україні перерахунок пенсій відбудеться у три етапи: у січні, березні та липні.

Кому виплати підвищать у січні 

у січні 2024 виплати підвищують тим, хто отримує мінімальну і максимальну пенсію;

Кому виплати підвищать у липні 

у січні та липні 2024 року - перераховують пенсію тим, хто отримує мінімальну пенсію в 65 років із повним страховим стажем, тобто, це чоловіки, які мають 35 років стажу, і жінки зі стажем 30 років;

Кому виплати підвищать у березні

у березні 2024 року - пенсії підвищать усім, чиї пенсії мають індексувати за планом, з 1 березня планується провести нову індексацію.

Від чого залежить індексація пенсій

Нова формула індексації пенсій лежить в основі пенсійної реформи. Зараз індексацію проводять, множачи розмір пенсії на якийсь коефіцієнт - різницю між індексом споживчих цін за попередній рік та індексом споживчих цін за рік, що передує попередньому.

Нова формула індексації враховуватиме не тільки рівень інфляції, а й розмір заробітної плати, з якої здійснювалися страхові внески. Таким чином, чим більший стаж і вища заробітна плата, тим більшою буде пенсія.

Нагадаємо, раніше ми писали

Важлива новина про виплати для ВПО: що змінилося у 2024 році