Інтерв'ю з зіркою опери Людмилою Монастирською: про творчість, війну, класику та поп-культуру (відео)

До Дніпра із виставою «Аїда» приїхала всесвітньо відома оперна співачка Людмила Монастирська. Вона виступала на найпрестижніших підмостках, зокрема Ла-Скала, «Метрополітен-опера», Королівський театр Ковент-Гарден. Її партнерами є такі мега-зірки, як, наприклад, Пласідо Домінго. Нашим журналістам вдалося поспілкуватись з оперною дівою, вона розповіла про свій творчий шлях та роботу майстрів сцени в умовах війни. Подробиці в ексклюзивному відео "Дніпровської панорами".

оперна діва

Приїхала до Дніпра Людмила Монастирська на запрошення академічного театру опери та балету.

За запрошенням маестро Коваля Василя Севериновича. Я беру участь у концерті, в якому виконую три твори і співаю виставу Джузеппе Верді "Аїда", - каже співачка. 

Партію «Аїди» Людмила Монастирська виконує близько 15 років.

Це був 2008 рік. Просто якраз театр збирався на гастролі, був репертуар, який іде в театрі, і та співачка, яка виконувала, теж їхала на гастролі. В театрі щось було заплановано і так вийшло, що керівництво театру Національної опери мене запросили, - згалуж Монастирська.

Це не перший візит оперної діви до Дніпра. Вона виступала у місті два роки тому.

оперний театр

Я виступала, але не в театрі  - два роки тому я співала якраз на 30-річчя Незалежності України, виступала з іншим диригентом. Це був "Open eіr" на відкритому повітрі - День міста.

За словами диригента Дніпровського академічного театру опери та балету Василя Коваля, на сьогодні Людмила Монастирська – найкраща виконавиця партії «Аїди» у світі.

На закритті минулого сезону в директора театру була така думка, оскільки цей сезон є 50-й, ювілейний, розпочати його дуже яскраво, дуже помпезно, запросити гостей, оперних зірок і я вирішив це максимально втілити. Тобто, запросивши і оперну приму Людмилу монастирську, яка визнана світом і яка є кращою "Аїдою" в світі на даний час і це зафіксовано різними мудрими книжками. Запросити тенора, який також дуже відомий у світі - це Христіано Бенедікто, і поставити на відкриття сезону таку помпезну виставу як "Аїда". Дніпровський глядач має бачити такі вистави. Це є перлина, дуже гарна, помпезна, різноманітна. Дніпро заслуговує бачити такі вистави, і це добре, нехай глядач виховується на оперній класиці вищого гатунку, - говорить диригент Дніпровського академічного театру опери та балету Василь Коваль.

Щодо творчості загалом, оперна діва говорить, що слухає не лише класику.

Я слухаю всяку різну музику, в тому числі і джаз, я люблю слухати і Ела Фіцджеральд, але моя професія - це класика і багато треба працювати над партіями, над образами. І це займає теж якийсь час, але я ставлюсь нормально. Зараз моя донька , вона теж пробує себе в різних жанрах, в тому числі й музичних. Врна вже багато записала, для неї це як хоббі. Я б хотіла, щоб вона пішла вчитися академічному співу, але вона вчинила по-своєму, - усміхається співачка.

Музика та спів – головний мотиватор у житті оперної діви.

оперний театр

Це свого роду медитація, мені подобається цей стан. Зараз вже в іншому віці це по-іншому сприймається, а тоді, коли я закінчила екстепном музичне училище 3-4 курс за одинрік, я дуже хотіла й далі вчитися, я вступила до консерваторії, дуже важкі програми співала на той час. Були такі скептики, що казали, що  з такими складними програмами не випускаються з музичного училища і не вступають до консерваторії, але педагоги давали мені такі програми і вже з 18 років я співала той репертуар, який я зараз співаю, я ніколи не сиділа на якихось ліричних ролях чи, скажімо, Моцарта я не співала у свій час, можливо й дарма. Але я щаслива, що я в цій професії, - наголошує Монастирська.

На світових підмостках Людмила Монастирська виступає у партнерстві з мега-зірками. Про роботу із ними вона говорить наступне.

Система за кордоном така, що це інтернаціональні склади. Кастинг-директори запрошують солістів з різних країн, це люди з різним менталітетом, з різною вокальною школою та інше. Але ми робимо спільну справу, працюємо на результат, на глядача. Це професіонали високого гатунку, - зазначає Монастирська.

24 лютого минулого року змінило життя всіх українців. Та попри війну оперна діва не втратила бажання працювати.

оперний театр

Я не була в Україні в той час. Я багато працюю за кордоном і якраз була в одному з таких проектів, Це був Неаполь, театр Сан-Карло, Італія. Але мої діти саме були в Києві і це було дуже складно для мене психологічно. Якраз в той день у мене була вистава, поїхати з контракту я не могла, до речі, співала "Аїду", все було важко і ... для всіх людей це, звичайно, велика трагедія.

Попри війну у Людмили Монастирської багато творчих планів. І вона впевнена, що приїхала до Дніпра не в останній раз.

Подробиці - у відео: 

Нагадаємо, раніше ми писали: У центрі Дніпра евакуюють авто за порушення правил паркування (відео)